Margriet logo
Veel Nederlanders voelen zich schuldig bij het verlaten van een groepschat. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze functie verlaagt de drempel om uit een groepsapp te stappen

Groepschats zijn tegelijkertijd een vloek en een zegen. Het ene berichtje na het andere komt razendsnel binnen. Dat kan soms best vervelend zijn. Soms zelfs zo vervelend dat je de groepschat liever verlaat. Over die handeling voelen veel Nederlanders zich behoorlijk schuldig.

Groepschats kunnen heel handig zijn. Je kinderen kunnen er foto’s van de kleinkinderen in sturen en het is een makkelijke manier om in contact te blijven met de vriendengroep. Het nadeel is alleen dat er in veel groepschats irritaties ontstaan. Uit onderzoek van Time2Play blijkt dat de flinke hoeveelheid berichten de grootste ergernis is. Maar liefst 48 procent van de mensen stoort zich hieraan. 21 procent van de mensen vindt groepsleden die alleen meelezen vervelend, zeker als ze zelf niets inbrengen. Ook een grote lading aan foto’s en video’s sturen wordt door 15 procent irritant gevonden.

Grootte van de groep

Nederlanders zitten gemiddeld in tien groepschats. In zo’n groep zitten vaak (46 procent) zes tot tien personen. Met wie zitten we eigenlijk in groepschats? 66 procent van de groepen bestaan uit vrienden. Familieleden komen op de tweede plek (17 procent). Daarna komen collega’s (9 procent), leden van een club (3 procent) en slechts 1 procent deelt een groepschat met de buren.

Al die mensen bij elkaar kunnen voor heel wat berichtenverkeer zorgen. Daarom heeft iets meer dan de helft de meldingen uit staan. Anders heb je er een dagtaak aan om alles bij te kunnen houden. En het geheugen van je telefoon raakt ook snel vol met al die berichten. Toch geeft 38 procent aan geen last te hebben van de meldingen.

Schuldgevoel bij het verlaten van een groepschat

Je kunt de meldingen van de groepschat uitzetten of dempen, maar soms is dat nog niet voldoende. Als je je teveel ergert, kun je ervoor kiezen om helemaal uit de groepschat te stappen. Maar dan krijgen anderen hier wel een melding van, die nog weleens voor verwarring kan zorgen of vragen oproept. Om dit gevoel van ‘verlatingsangst’ bij anderen niet aan te wakkeren, heeft WhatsApp recent een functie toegevoegd waardoor je ongezien uit een groepschat kunt stappen. Dat is voor veel mensen goed nieuws, want 45 procent voelt zich namelijk schuldig als ze uit een groepschat stapt. Dat schuldgevoel zal nu misschien iets minder worden, 54 procent is het ermee eens dat de nieuwe functie de drempel om uit een groep te stappen wel verlaagt.

Bron | Time2Play

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden