Top vijf leefbare dorpen in Nederland. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze dorpen in Nederland zijn het meest leefbaar

Wonen in een dorp kan veel voordelen hebben, denk bijvoorbeeld aan de ruimte om je heen en de gezelligheid. Toch blijkt uit onderzoek van Atlas Research, in opdracht van RegioBank, dat het in veel dorpen en buurten in Nederland minder prettig wonen is. Dat komt bijvoorbeeld door het verdwijnen van het openbaar vervoer en scholen in de buurt.

Dit zijn de meest en minst leefbare dorpen in Nederland.

Verdwijnen van voorzieningen

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de leefbaarheid in veel kleine woonplaatsen goed is, maar dat het slechter is dan in stedelijke gebieden. Dit heeft vooral te maken met het gebrek aan voorzieningen in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan cultuur, onderwijs en zorg. Volgens het onderzoek is het met de leefbaarheid het minst goed gesteld in Vaals. Deze plaats staat onderaan de lijst, gevolgd door Delfzijl en Rozenburg.

Niet alleen slecht

Maar het is niet alleen slecht in kleinere woonplaatsen. Zo scoren ze bijvoorbeeld wel hoog op gezelligheid en het kennen van buurtgenoten. Daarnaast zijn er meer woningen beschikbaar dan in grotere woonplaatsen, voelen bewoners zich veiliger, is er minder overlast en genieten mensen van de buitenruimte. Woon je in Oosterbeek, dan heb je het volgens het onderzoek goed voor elkaar. Deze plaats scoort hoog op het gebied van leefbaarheid. Dat heeft te maken met de woningvoorraad, de hoge veiligheid en er is weinig overlast. Ook de Noord-Hollandse plaatsen Laren en Bergen staan hoog op de lijst.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder driehonderd woonplaatsen in Nederland met tussen de 7000 en 23.000 inwoners. Hier zijn twee lijsten uitgekomen met de vijf kleine woonplaatsen met de hoogste en laagste leefbaarheidsscore.

Top vijf kleine woonplaatsen met de hoogste leefbaarheidsscore

  1. Oosterbeek
  2. Laren (Noord-Holland)
  3. Bergen (Noord-Holland)
  4. Santpoort-Noord
  5. Bunnik

Top vijf kleine woonplaatsen met de laagste leefbaarheidsscore

  1. Vaals
  2. Delfzijl
  3. Rozenburg
  4. Wormerveer
  5. Hoensbroek

Bron | Regiobank, Telegraaf

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden