Dit moet je weten over algortimes Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze dingen worden beïnvloed door een algoritme

Algoritmes. Het is een term die we vaak horen en die invloed heeft op een heleboel dingen. Instagram gebruikt het om de tijdlijn in te delen, Google om te bepalen wat je ziet en nu blijkt ook dat vacaturewebsites ze gebruiken om jou ‘de juiste’ vacature te laten zien. Maar wat is een algoritme eigenlijk en wat doet het precies?

En welke dingen worden erdoor beïnvloed? We zoeken het uit.

Wat is een algoritme?

Een algoritme kun je vergelijken met een wiskundige formule of een rekensom. Het zijn een aantal stappen die gezet worden om een bepaald doel, dat de maker van het algoritme in gedachten heeft, te bereiken. In de technologie betekent dit dat je bepaalde stappen zet en hierdoor een filtering aanbrengt. Denk bijvoorbeeld aan een datingapp: je download de app, maakt een profiel aan, begint met swipen, maakt een selectie door te chatten en maakt dit nog specifieker door af te spreken met een enkeling daarvan.

Een algoritme werkt dus met een soort van trechter. Door jouw keuzes te onthouden en je gedrag te analyseren, weet het algoritme wat jij interessant en leuk vindt. Kijk je vaak kattenfilmpjes? Dan zal YouTube je, door het algoritme, kattenfilmpjes blijven aanraden.

Waarvoor worden algoritmes gebruikt?

Algoritmes zijn er om jouw ervaringen op internet nog persoonlijker te maken. Je tijdlijn op Facebook is anders dan die van al je vrienden, doordat het algoritme bepaalt wat voor jou het interessants is om te zien. Maar het is meer dan dat. Algoritmes kunnen ook bepaalde beslissingen (deels) automatiseren. De overheid gebruikt bijvoorbeeld voorspellende algoritmes, net als de politie. Die laatste gebruikt het met name om te voorspellen wie er kans maakt om crimineel gedrag te vertonen.

Wat wordt beïnvloed door een algoritme?

Bijna alles wordt online beïnvloed door een algoritme. Het één sterker dan het ander, maar voor vrijwel alles wordt een algoritme gebruikt. Het is een manier om informatie te ordenen, wat voor onszelf niet te doen is. Google maar eens op een algemene term en kijk naar de hoeveelheid resultaten. Dat gaat om tienduizenden. Dan is het fijn dat een algoritme alvast zorgt voor een filter.

Maar algoritmes beïnvloeden nog veel meer. We noemden al even dat ze helpen bij het maken van beslissingen. Niet alleen bij overheden en de politie, maar ook in de zorg en dus op de banenmarkt.

De problemen van algoritmes

Een groot nadeel van algoritmes is privacy. Informatie die je zelf deelt op internet, blijft een algoritme altijd onthouden. Hetzelfde geldt voor likes of kliks. Een algoritme weet, door middel van cookies, precies wat je leuk en interessant vindt. Maar die data wordt niet altijd met jouw expliciete toestemming opgeslagen. Daarnaast is een algoritme altijd bevooroordeeld, omdat het met een doel ingezet wordt. Google deelt bijvoorbeeld altijd eerst relevante advertenties, omdat het daaraan geld verdient. En het is bevestigend. Als jij een video kijkt, met een bepaalde politieke inhoud, zul je daarna steeds weer dezelfde boodschap zien. Het standpunt van ‘de ander’ vervaagt, want deze komt bij jou niet voorbij.

Bron | De Correspondent, Mediawijsheid

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden