null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze dingen herken je als je uit Brabant komt

Worstenbroodjes en Bossche bollen: twee van de heerlijkste dingen uit één van de zuidelijkste provincies van Nederland, Brabant. Maar Brabant is véél meer dan alleen dat. Als je de dingen hieronder herkent, moet je haast wel een échte zijn. 

"Want dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht."

1. 'Ons pap en mam'

Grote kans dat je die uitspraak weleens hebt gehoord. Voor buitenstaanders niet te begrijpen: huh, het zijn jóuw vader en moeder, niet de mijne! Maar het is gewoon een stukje typisch gezellige Brabantse cultuur waar ze zich bij moeten neerleggen.

2. Gewoon friet

Het is een eeuwige discussie die geen einde kent: is het friet of patat? In Brabant zullen ze het er unaniem mee eens zijn: “Gewoon friet.”

3. 'Aanrijden'

Elke Brabander is weleens ‘aangereden’. Klinkt heftig, is het niet. Geen enkele Brabander zal gek opkijken als je zegt: "Ik ben aangereden", het betekent simpelweg dat je ergens bent weggereden. En dat terwijl ze boven de rivieren meteen 112 zouden bellen.

4. Carnaval is té gek

Als Brabander kijk je niet raar op als je in februari een piraat of dolfijnentrainer op straat tegenkomt, het is dan namelijk carnaval. Hossen tot in de late uurtjes en midden in de nacht eieren bakken: het is allemaal part of the experience.

5. 'Houdoe!'

Gezelligheid kent geen tijd, dat vinden ze in Brabant tenminste. “Eet je mee?”, “biertje doen?” en “houdoe jongûh”. Drie uitspraken die je geheid hoort als je op bezoek bent in de provincie.

6. Eindhoven de gekste

"Eindhovûh de gekste." Vast ook één van die uitspraken die je nu niet voor het eerst hoort. Brabanders zijn namelijk dol op de stad die bekend staat om PSV (de beste club van Nederland, uiteraard), Philips en het GLOW Festival.

7. Brabants kwartierke

Het is een ongeschreven regel waar je eigenlijk gewoon mee moet dealen: het Brabants kwartierke. Grote kans als je hebt afgesproken met een Brabander dat je dus tóch even moet wachten. Gezelligheid kent geen tijd en opschieten zijn Brabanders niet zo goed in.

8. Sexy accent

Je houdt ervan of niet, maar Brabants is uitgeroepen tot het meest sexy accent van Nederland. Wie houdt er tenslotte niet van een zachte ‘G’?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Genieten van Brabant

null Beeld

In Margriet 7 (nu in de winkel!) vertelt Priya van Breugel (52) in de rubriek 'Dit is mijn stad' over haar stad: Eindhoven. Van haar favoriete adresjes tot de mooiste bezienswaardigheden. Benieuwd? Je kunt Margriet 7 ook online bestellen.

Willem van KasterenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden