null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze dingen herken je als je introvert bent

Er zijn veel misverstanden aan introvert zijn. Veel mensen koppelen het aan klassieke vooroordelen zoals dat je verlegen bent en niet graag praat. Toch is dit niet altijd het geval. Introvert zijn gaat namelijk verder dan op jezelf zijn.

Introverten houden van rust en krijgen juist energie van alleen zijn.

Introvert

Waar extraverte personen meer naar buiten zijn gericht en energie krijgen van anderen, zijn introverte personen meer naar binnen gericht en laden ze op door alleen te zijn. Dit komt doordat introverten overgestimuleerd raken door prikkels en extraverten veel prikkels nodig hebben en van nature ondergestimuleerd zijn, stelt Psychologie Magazine.

Vooroordelen

Introverten krijgen energie van alleen zijn, observeren en ze zijn bedachtzaam en rustig. Terwijl de samenleving klassieke vooroordelen heeft over introverten, kan onze samenleving eigenschappen zoals bedachtzaamheid, observatievermogen en bescheidenheid die introverten beschikken juist goed gebruiken. Mensen hebben nu eenmaal tijd nodig om tot zichzelf te komen. Tijdens de coronacrisis blijken introverten zich beter te voelen. Ze voelen zich rustiger, minder overprikkeld en zitten lekkerder in hun vel.

Vraag jij je wel eens af of je introvert bent? De volgende signalen komen je dan bekend voor.

1. Je hebt geregeld tijd voor jezelf nodig

Introverte mensen hebben geregeld tijd voor zichzelf nodig om de batterij weer op te laden. Ze hebben daarnaast ook geen behoefte om veel vrienden te hebben en hebben ook niet de drang om altijd op plekken te zijn waar het bruist. Dit kost namelijk veel energie.

2. Je houdt niet van netwerken

Introverte mensen zijn niet bezig met nieuwe mensen. Ze vinden het prima om in een omgeving te zijn met een groepje vertrouwde personen, maar zullen zelden nieuwe contacten opdoen. Dit is niet omdat je niet geïnteresseerd bent, maar het voelt onecht om gesprekken te voeren en liever doe je dit ook niet.

Lees ook:

Ben jij een katten- of hondenmens? Dat zegt dít over je persoonlijkheid

3. Je bent snel afgeleid

Introverte mensen kunnen niet goed in een ruimte zijn waar het heel druk is. Ze weten in zo'n situatie niet goed waar ze zich op moeten richten en raken de hele tijd afgeleid. Ook als ze onverwacht worden gebeld, nemen ze niet meteen op. Liever bel je later terug als jij er klaar voor bent.

4. Je vindt het moeilijk om mensen te vertrouwen

Veel mensen denken dat je verlegen bent. Echter ben je dat helemaal niet, je praat gewoon niet graag met mensen. Daarnaast stel je je niet zo snel open en kijkt liever eerst de kat uit de boom bij vreemden. Je tast iemand eerst een periode af voordat je hem of haar eindelijk vertrouwt.

5. Je bent niet graag in grote groepen

Zelfs in situaties waarin je met een grote groep vrienden bent, kun je je alleen voelen. Je weet je niet zo goed een houding te geven en je snapt soms de groepsdynamiek ook niet. Liever ga je met een goede vriend uit eten dan met een hele groep vrienden op stap.

Bron | Mynd.nu, Psychologie Magazine

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden