Margriet logo
Deze boetes kun je als fietser krijgen (en dit zijn er meer dan je denkt) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze boetes kun je als fietser krijgen (en dat zijn er meer dan je denkt)

Het wordt weer mooier weer en dat betekent dat de fiets weer permanent uit de stalling mag komen. Maar als je niet oppast, kan je verfrissende fietstocht snel in de kouwe kleren komen te zitten door een vervelende boete. Er zijn meer redenen voor boetes dan je verwacht.

Er zijn twee overkoepelende redenen om tijdens het fietsen een boete te krijgen. De ene is dat je fiets mankementen heeft waardoor deze niet op de weg mag en de ander is rijgedrag, zegt de Fietsersbond. De boetes beginnen vanaf € 40. De bedragen in dit artikel zijn exclusief de € 9 administratiekosten die je ook altijd betaalt. Deze kunnen al snel oplopen tot boven de honderd euro. Van de 38 redenen voor een boete, zijn dit de redenen die je misschien nog niet wist.

Mankementen

Er zijn verschillende mankementen waarvoor je staande gehouden kunt worden. Denk aan het ontbreken van reflectie op je trappers of wielen, waar je een boete van € 40 voor kunt krijgen. Ook met een kapotte rode reflector kun je zomaar eens € 49 lichter zijn. Als je trappers niet goed vast zitten, kun je een boete van zestig euro krijgen. Ook voor deze mankementen kun je een boete krijgen:

  • Een kapotte fietsbel - € 40
  • Kapotte verlichting - € 60
  • Een slechte staat van het frame - € 60
  • Een stuur dat niet werkt - € 110

Rijgedrag

Natuurlijk moet je je als fietser ook aan de verkeersregels houden, doe je dit niet, dan is het niet gek dat je hiervoor een boete mee naar huis kunt nemen. Als je bijvoorbeeld je hand niet uitsteekt bij het afslaan kan dit je € 40 kosten. Ook rechts inhalen wordt beboet met een fikse € 110. Door de recente wet mag je niet meer met je telefoon in je hand rijden, anders kost dit maar liefst € 150 euro. Net als automobilisten mag je als fietser ook niet vlak voor of op een zebrapad inhalen. Doe je dit wel? Dan moet je € 160 betalen. De grootste klapper van het rijgedrag gaat onder invloed rijden. Wettelijk gezien mag je niet meer dan 0,5 promille in je bloed hebben (ongeveer twee glazen alcohol). Als je meer hebt gedronken, kun je een boete van maar liefst € 200 krijgen.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden