Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Lifestyle

Zet déze autoramen open om een besmetting met het coronavirus te voorkomen

zet-deze-autoramen-open-om-een-besmetting-met-het-coronavirus-te-voorkomen.jpg

Als je zo min mogelijk kans wilt lopen op een besmetting met het coronavirus, kun je natuurlijk beter niet met iemand uit een ander huishouden in een auto gaan zitten. Een auto is nu eenmaal een kleine ruimte met weinig ventilatie. Maar wat als je nu echt niet anders kunt?

Dan kun je door de juiste autoramen te openen, de kans op een coronabesmetting aanzienlijk verkleinen.

Ventileren

Het dragen van een mondkapje is natuurlijk sowieso aan te raden, maar ook het openzetten van de autoramen blijkt érg effectief te zijn, in het voorkomen van een coronabesmetting. Nu is het natuurlijk in de winter niet fijn om alle ramen open te zetten, maar gelukkig blijkt het openen van twee specifieke ramen al voldoende te zijn om verspreiding van het virus te minimaliseren.

Zet déze autoramen open

Amerikaanse wetenschappers berekenden via simulaties welke ramen je het beste open kunt zetten als je met iemand anders in de auto zit, om de lucht zo efficiënt mogelijk te kunnen laten circuleren. Het is natuurlijk het gezelligst om naast de bestuurder te gaan zitten, maar als je zo veilig mogelijk wilt zijn kun je het beste schuin achter de bestuurder gaan zitten. Dus aan de rechterkant op de achterbank, terwijl de ander linksvoor achter het stuur zit. Als je dan het rechtervoorraam en het linkerachterraam (deels) open zet, creëer je een soort van luchtbarrière tussen jou en de bestuurder. Hierdoor is het risico op overdracht van het virus een stuk kleiner.

Lees ook: Belangrijke grafiek: met déze activiteiten loop je het hoogste risico op besmetting

‘Geen vervanging voor het dragen van een mondkapje’

“Hoewel deze maatregelen geen vervanging zijn voor het dragen van een mondkapje in een auto, kunnen ze wel helpen om het aantal ziekteverwekkers in de kleine ruimte van een auto te verminderen,” zo legt Dr. Varghese, een natuurkundige aan de Universiteit van Massachusetts Amherst uit.  Behalve die open autoramen, is het dus ook verstandig om een mondkapje te dragen om een coronabesmetting te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | The New York Times
Beeld | Getty

Ook interessant