null Beeld

Déze acht feiten over koffie kende je waarschijnlijk nog niet

Het is vandaag Internationale dag van de Koffie. Een goed moment om eens stil te staan bij wat interessante feiten over koffie: de favoriete drank van héél veel mensen overal ter wereld.

Pak er een lekker bakkie bij en lees gauw déze acht dingen die je vast nog niet wist over koffie.

1. Koffiebonen zijn eigenlijk helemaal geen bonen

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn koffiebonen eigenlijk de zaden van een koffieplant. De zaden zitten binnenin koffiebessen, die aan de planten groeien. Na het oogsten worden de zaden uit de koffiebessen gehaald, waarna ze ontveld, gedroogd en geroosterd worden. Omdat ze qua vorm zo lijken op bonen kregen ze de naam koffiebonen, maar eigenlijk heeft het verder dus niets met bonen te maken.

2. Nederlanders drinken gemiddeld 260 liter koffie per jaar

De gemiddelde Nederlander drinkt zo’n 2,4 koppen koffie per dag. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar op jaarbasis kom je dan al snel op zo’n 260 liter koffie per persoon uit! Daar is maar liefst 8,5 kilo koffiebonen voor nodig. Daarmee staan we als Nederlanders op de vijfde plaats van koffieleuten ter wereld. Bovenaan staan de Finnen: op jaarbasis gebruiken zij gemiddeld ruim 12 kilo koffiebonen. Ook in Noorwegen, IJsland en Denemarken drinken ze meer koffie dan wij Nederlanders doen.

Lees ook:

Kan koffie over de datum gaan? Dit wil je weten over de houdbaarheid

3. Koffie lijkt je te beschermen tegen kanker

Ook de gezondheidsvoordelen mogen niet missen in deze lijst met feiten over koffie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het drinken van twee à drie kopjes koffie per dag de kans op een aantal kankersoorten kan verkleinen. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is er sterk bewijs dat de drank het risico op baarmoederkanker en leverkanker kan verlagen. Ook de kans op darmkanker, mond- en keelkanker en blaaskanker zou door regelmatig koffie te drinken afnemen. Het gaat hierbij wel om zwarte koffie zónder suiker, want te veel suiker draagt juist ook weer gezondheidsrisico’s met zich mee.

4. Dat je van koffie uitdroogt is een fabel

Je hebt vast weleens gehoord dat koffie eigenlijk niet telt als een vloeistof, omdat het een uitdrogende werking heeft. Maar wat blijkt? Dat is helemaal niet waar. Je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt: net als bij andere dranken voorziet ook koffie je lijf gewoon van vocht. Het is wél zo dat de cafeïne in koffie zorgt dat dat vocht je lichaam net iets sneller weer verlaat. Dat stimuleert namelijk je nieren, waardoor je wat vaker moet plassen.

Lees ook:

10 tips om je dagelijkse kopje koffie gezonder (én lekkerder) te maken

5. Koffie kan helpen als je wilt afvallen

Koffie drinken en daardoor sneller kilo’s verliezen? Klinkt too good to be true, maar is dat zeker niet. Wetenschappers van de University of Nottingham ontdekten dat cafeïne ons bruine vetweefsel stimuleert. Die soort vet zorgt ervoor dat we meer calorieën verbranden zónder extra te hoeven bewegen. Mooi meegenomen, toch? Meer over afvallen met koffie lees je hier.

6. De duurste koffie ter wereld wordt gemaakt van kattenpoep

Je denkt waarschijnlijk dat we een grap maken, maar het is echt zo: de allerduurste koffie ter wereld wordt gemaakt van de uitwerpselen van katten. Deze koffie met de naam Kopi Luwak kost maar liefst 350 tot 800 euro per kilo. Het gaat niet om zomaar wat kattenpoep; deze prijzige koffie wordt gemaakt van koffiebonen die gegeten en gedeeltelijk verteerd zijn door een Aziatische civetkat. Vervolgens poept hij ze weer uit, worden de bonen geroosterd en gedroogd en ontstaat er Kopi Luwak.

7. Koffie bevat méér antioxidanten dan groenten

Antioxidanten: we horen en lezen er regelmatig over. Deze krachtige stofjes uit ons eten en drinken zijn belangrijk voor ons lichaam. Antioxidanten beschermen ons namelijk tegen vrije radicalen: agressieve moleculen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Vaak denken we bij antioxidanten aan groenten en fruit. En hoewel die dingen boordevol zitten met de stofjes, moeten we éigenlijk ook aan koffie denken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat koffie voor veel mensen met een typisch Westers dieet de grootste bron van antioxidanten is. Meer dan groente en fruit gecombineerd. Toch wel gezond dus, zo’n kopje koffie.

8. Vijf koppen koffie per dag heeft geen negatieve effecten

Heb je van de bovenstaande zeven feiten over koffie wel zin gekregen in een bakkie? Dan heb je geluk: je mag er namelijk méér van drinken dan je waarschijnlijk denkt. Hoewel veel mensen na twee kopjes al wel merken dat ze wat meer energie hebben, kan het voor je gezondheid geen kwaad om wat meer te drinken. Volgens een onderzoek van de University of South Australia kun je elke dag namelijk gerust vijf kopjes koffie drinken voordat je gezondheid daaronder te lijden krijgt. Sterker nog: zoals je net gelezen hebt kan het zelfs gezondheidsvoordelen hebben. Je zult bij een zesde kopje niet ineens een heleboel negatieve gevolgen voor je gezondheid merken, maar op langere termijn kan het wel ongezond zijn om dagelijks meer dan vijf koffies te drinken. Geniet, maar drink met enige mate dus.

Bron | Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Voedingscentrum, ICO, Agiboo, Healthline

Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden