Margriet logo
Deze voedingsmiddelen zijn sneller bedorven dan je denkt. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Deze 9 voedingsmiddelen zijn minder lang houdbaar dan je denkt

Dat fruit en groenten redelijk snel bederven is bekend. Toch staan er in je keuken waarschijnlijk heel wat voedingsmiddelen die sneller over de datum gaan dan je zou denken. Rode uien, bijvoorbeeld. En ook déze producten moet je niet te lang bewaren.

Deze producten kun je écht niet jarenlang in je voorraadkast bewaren.

1. Kruiden

Een potje kruiden kan soms jarenlang in de keuken staan en bijna nooit gebruikt worden. Je hebt meestal maar één theelepel nodig, dus het lijkt of je er eeuwig mee kunt doen. Smaken je kruiden niet meer zo lekker of zijn ze bijna alle smaak verloren? Dat is een teken dat ze niet goed meer zijn, dus gooi ze dan weg. Kruiden blijven over het algemeen ongeveer een half jaar goed.

2. Meel

Ben je van plan om pannenkoeken of een taart te bakken? Kijk dan eerst of het meel nog goed is. Je kunt het niet eindeloos bewaren: in een luchtdichte verpakking is meel tot twee jaar houdbaar. Volkorenmeel is minder lang goed: zo’n twee tot drie maanden. Je kunt de houdbaarheid van meel een beetje rekken door het in de vriezer te bewaren, dan blijft het ongeveer een half jaar goed.

3. Thee

Die paar verdwaalde theezakjes in de keuken blijven niet zo lang goed als je misschien zou denken. Berg je theezakjes goed op, dan kun je er ongeveer een half jaar mee doen. Dat doe je door ze in een pot te bewaren die je goed kunt afsluiten. Zorg ervoor dat de zakjes niet op een vochtige plek staan. Thee van één of twee jaar oud kun je beter weggooien.

4. Olie

Olie is niet oneindig houdbaar. Olijfolie blijft ongeveer een jaar goed. Dat is langer dan veel andere oliën, want een geopende fles walnoot-, sesam- of avocado-olie kun je na een half jaar beter niet meer gebruiken. Ruik aan de fles en kijk naar de kleur van de olie om te zien of de olie nog goed is. Is het erg donker van kleur? Dan kun je de olie beter weggooien.

5. Rozijnen

Bak je af en toe een appeltaart? Dan heb je vast een zakje rozijnen in huis. Je kunt de gedroogde druiven het beste droog en donker bewaren, want anders bederven ze sneller. Ook komen er suikerkristallen op de rozijnen. Sommigen vinden dat lekker, maar je kunt er dan beter niet meer mee bakken of ze in een toetje gebruiken. Rozijnen kun je niet jarenlang in een keukenkastje laten liggen: ze blijven ongeveer een half jaar goed.

6. Chocola

Een chocoladereep of doosje bonbons kun je beter niet te lang bewaren. Als je een chocoladeliefhebber bent, is de kans natuurlijk groot dat deze traktatie snel op is. Ben je er wat zuiniger mee? Onthoud dat bonbons (of andere chocola) met pralinévulling maar zes maanden goed blijft. Ongevulde massieve chocola blijft iets langer goed: ongeveer een jaar.

7. Rode uien zijn minder lang houdbaar dan je denkt

Uien zijn echte smaakmakers en in vrijwel iedere keuken te vinden. Als je na een paar maanden nog een van de laatste uien uit het netje vist, lijkt er misschien niets aan de hand. Toch kun je deze uien beter niet meer gebruiken, want ze blijven hooguit een paar weken goed. Tip: bewaar ze niet naast aardappels, want uien nemen vocht op en gaan daardoor sneller rotten.

8. Havermout

Er zitten veel gezonde oliën in, maar daardoor blijft havermout niet zo lang goed. Je kunt er ongeveer vier tot zes maanden mee doen. Daarna is het beter om weer verse havermout te kopen. Je wordt echt niet meteen ziek als je havermout eet die over datum is, maar lekker is anders.

9. Mayonaise

Eet je thuis weleens friet? Dan hoort daar meestal een flinke klodder mayonaise bij. Misschien gebruik je het maar weinig en blijft de pot lange tijd in de koelkast staan. Dat is niet zo verstandig, want een pot geopende mayonaise is na twee maanden niet meer goed.

Bron | RTL Nieuws, Voedingscentrum

Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden