null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze 8 superhandige sneltoetsen voor je computer kende je vast niet!

Krijg je een muisarm van dat gescroll op Facebook? Gelukkig bestaan er een paar superhandige sneltoetsen voor je computer om snel Facebookberichten en websites te scannen. Het is misschien even oefenen in het begin, maar daarna wil je niets anders meer.

Voor ons gemak zette online tijdschrift famme alle acht toetsenbordtrucjes op een rij.

1. Scrollen op Facebook

Scrollmoe? Op Facebook kun je dan de J- en de K-toetsen gebruiken. Met J ga je naar het volgende bericht in je feed, met de K ga je een post naar boven. Makkelijk toch?

2. Scrollen met de spatiebalk

De J- en K-toetsen werken helaas alleen in Facebook en niet op gewone webpagina's. Gelukkig hebben we nog de spatiebalk. Een tik op de balk en je scrollt een schermlengte naar beneden. Als je per ongeluk op de spatiebalk hebt gedrukt kun je Shift + spatie gebruiken om weer terug te gaan naar waar je was gebleven.

3. Supersnel een pagina opslaan (of 'bookmarken')

Wil je een pagina 'bookmarken', oftewel opslaan, zodat je 'm later snel terug kunt vinden? Hiervoor is een optie te vinden in de toolbar, maar je kunt jezelf veel tijd besparen door op de functietoets (die zit rechts naast de Ctrl-toets en heet ook wel de cmd-toets) én op D te drukken.

4. Zonder muis een adres intikken

Een webadres intikken en geen muis tot je beschikking? De functietoets + L brengt je meteen naar de adresbalk.

5. Makkelijk navigeren door tabbladen

Als je door alle tabbladen het scherm niet meer ziet, helpt deze combinatie je het overzicht te behouden. Met functietoets + 1 (of 2, 3, et cetera) navigeer je makkelijk door alle openstaande websites. 1 staat voor het eerste tabblad, 2 voor het volgende, enzovoorts.

6. Vergrootglas

Kun je iets niet goed lezen omdat de letters te klein zijn, dan kun je tijdelijk inzoomen met Ctrl + het plusteken. Terugkeren naar de normale grootte van je pagina kan door te drukken op Crtl + het minteken.

7. Sneller .commen

Je kunt het natuurlijk altijd zelf intikken in de adresbalk, maar wist je dat je je computer ook gewoon voor je kunt laten .commen? Met functietoets + Enter verschijnt automatisch .com achter je gewenste adres. Dat scheelt weer een paar seconden.

8. Sneller afsluiten

Klaar met computeren? Drie keer raden wat er gebeurt als je op de command/windowstoets + W drukt.

Ook goed om te weten

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden