Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Déze 7 dingen moet je eigenlijk elke dag schoonmaken

Elke dag schoonmaken? Daar heb je waarschijnlijk helemaal geen zin in. En ook geen tijd voor. Toch zul je jezelf straks dankbaar zijn als je een paar dingen dagelijks bijhoudt.

Déze zeven zaken worden sneller vies dan je denkt. Trek elke dag een kwartiertje uit voor het schoonmaken. Dat scheelt je de rest van de week een hoop werk.

Elke dag schoonmaken

Je verwacht het misschien niet, maar je telefoon is een van de smerigste voorwerpen in huis. Je raakt hem de hele dag aan, waar je ook bent. Sommige mensen nemen ’m zelfs mee naar het toilet. Maar na een toiletbezoek was je doorgaans alleen je handen, en niet je telefoon. Vervolgens leg je die vieze telefoon weer naast je bord terwijl je gaat eten. Moeten we nog doorgaan, of heb je al de kriebels?

Je telefoon

Telefoons met rubberen hoesjes trekken nog meer bacteriën aan dan het gladde materiaal van de smartphone zelf. Bovendien kunnen al die verzamelde bacteriën weer zorgen voor puistjes: je houdt je telefoon immers tegen je gezicht tijdens het bellen. Haal dus elke dag even een desinfecterend doekje over zowel het hoesje als de mobiel om de bacteriegroei te beperken.

Het aanrecht

Bedenk maar eens wat je aanrecht dagelijks allemaal te verduren krijgt: water, zeepresten, etensresten, kruimels. Waarschijnlijk leg je er af en toe ook je telefoon of sleutels op. Die laten allemaal bacteriën achter. En bacteriën wil je natuurlijk zo veel mogelijk beperken op een plek waar je je eten wast, snijdt en klaarmaakt. Daarom kun je hem het beste elke dag schoonmaken.

Lees ook:

Een gouden combi: déze dingen kun je schoonmaken met baking soda en azijn

De douchewand

De makkelijkste manier om viezigheid tussen de tegels van je douchewand te voorkomen, is de wand afnemen elke keer nadat je hebt gedoucht. Gebruik een trekker om de muren te drogen. Zo zal er minder snel schimmel groeien. Dat scheelt je op een ander moment zo weer een paar uur schrobben.

Je koffiezetapparaat

We schreven al eerder hoe vaak je je koffiezetapparaat zou moeten schoonmaken. Omdat je ’m dagelijks gebruikt, is het belangrijk dat je de losse onderdelen behandelt als vieze vaat. Je eet toch ook niet meerdere dagen van een gebruikt bord? Als je het schoonmaken niet goed bijhoudt, kan er zelfs schimmel in het apparaat groeien.

De gootsteen

Je gootsteen is ook al zo’n walhalla voor bacteriën. Er blijven al snel spetters van etensresten en drankjes die je door de gootsteen spoelt aan de zijkant plakken. Je kunt daarom de gootsteen het best reinigen door ’m vol te laten lopen met water en er wat bleek bij te gooien. Laat een paar minuten intrekken en schrob hierna de zijkanten goed schoon met een sponsje of borstel.

Vuile vaat

Hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker die vuile borden schoon te krijgen zijn. Dit is gewoon een gevalletje van ‘even doen en je bent ervan af’. Bovendien ziet het er niet fris uit wanneer het hele aanrecht vol staat met vuile borden en pannen.

Keukendoeken

Hij ziet er misschien niet vies uit, maar je theedoek is een ideale broedplek voor bacteriën. Dat geldt ook voor de keukenhanddoek en kleine handdoekjes in je wc of badkamer. Je gebruikt ze meerdere keren per dag. En omdat ze zo vochtig zijn, hopen de bacteriën zich er snel op. Die bacteriën smeer je vervolgens aan je schone vaat of aan je handen… Je kunt ze dus beter elke dag vervangen.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | Getty Images

Quirine BrouwerGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden