null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze 3 dingen vinden 60-plussers het fijnst aan ouder worden

Het idee van ouder worden schrikt veel mensen af, want we hebben er vaak een negatief beeld bij. Toch hoeft het niet alleen maar ellende te zijn. Integendeel. Er kunnen namelijk ook een heleboel mooie dingen gebeuren.

Stannah, een Brits bedrijf voor trapliften, heeft onderzocht wat ouderen het fijnst vinden aan hun leeftijd en daar kwamen een aantal unanieme antwoorden uit. Een groot deel van de ouderen vindt het bijvoorbeeld fijn dat ze ‘nu niets meer geven om wat anderen denken’.

1. Met pensioen

Het bedrijf ondervroeg 1.600 mensen van over de zestig jaar oud. De deelnemers werden door middel van een enquête ondervraagd over waar zij het meest blij mee waren nu ze wat ouder waren. Met stipt op nummer één was het meest genoemde antwoord ‘met pensioen zijn’. Waarschijnlijk omdat dit een heleboel deuren opent naar andere positieve dingen, die verder genoemd werden.

2. Tijd met kleinkinderen

Zo waren heel veel ouderen blij dat ze nu meer tijd met familie konden doorbrengen, en dan met name de kleinkinderen. Denk aan spelen, dingen leren en aan hen voorlezen. 45 procent van de ouderen gaf zelfs aan nu meer tijd met hun kleinkinderen door te brengen dan ze vroeger met hun eigen kinderen deden. Een op de zes ouderen voelde zich zelfs meer verbonden met hun kleinkinderen dan met hun eigen kinderen.

3. Tijd voor zichzelf

De meeste ouderen zijn niet alleen blij dat ze meer tijd hebben voor hun familie nu ze met pensioen zijn, maar ook voor zichzélf. Zo gaven veel van de deelnemers aan nu meer tijd te hebben voor reizen, nieuwe hobby’s en dingen leren. Ook mentaal heeft deze nieuwe vrijheid effect. Ouderen gaven in de vragenlijst aan minder stress te voelen, zich minder aan te trekken van wat anderen denken en zich vrijer en spontaner voelen.

Veel om naar uit te kijken

Kortom: ouder worden is echt niet iets om bang voor te zijn, want er is ook een heleboel om naar uit te kijken. En dat is toch ook wel weer een fijn gevoel.

Bron | Womanandhome.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden