Deze 10 woonaanpassingen zijn belangrijk om te maken na je zestigste
Blijf je na je zestigste in je huis wonen? Dan kun je overwegen om enkele wijzigingen aan te brengen, waardoor je er actief en veilig kunt blijven wonen, zelfs met de eventuele gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan naarmate je ouder wordt.
1. Maak gebruik van smart home-technologie
Aaron Green, eigenaar van Essential Home and Garden vertelt aan Best Life dat Smart home- technologie een goede manier is om het leven in huis makkelijker te maken, omdat je apparaten in huis kunt bedienen met een tablet of smartphone. “Thuissystemen voor het inschakelen van het licht of de verwarming maken het mogelijk om onafhankelijker te zijn. Daarnaast kunnen medische waarschuwingssystemen zoals valdetectoren en omgevingsbewakingssystemen cruciaal zijn.”
Lucia Chang, eigenaar en oprichter van Senior Wing, dat informatie verstrekt om senioren te helpen zelfstandig te leven, stelt voor om een slim huisbeveiligingssysteem of een deurbel te installeren. Zo kun je, waar je ook bent, zien wie er voor je deur staat. “Zorg ervoor dat de deurbel luid genoeg is om vanuit alle kamers te horen,” aldus Chang.
2. Kijk naar de verlichting
Verlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel een belangrijk onderdeel in en rondom je huis als je ouder wordt. Robin Burrill, gecertificeerde aging-in-place-specialist bij de National Association of Home Builders, vertelt dat verlichting vooral belangrijk is bij verandering in hoogte in het huis of bij het op en neer gaan van trappen, zowel binnen als buiten. “Naarmate we ouder worden, tillen we onze voeten minder vaak op. Verlichting op deze specifieke plek kan dan een goede herinnering zijn dat je hier moet oppassen.”
Burrill beveelt ook sensorverlichting aan, zodat je in het donker niet naar de lichtschakelaar hoeft te zoeken. “Dit is vooral handig voor looppaden buiten of zelfs in delen van het huis waar je niet zo vaak naar binnen gaat.”
3. Pas hoogtes in de keuken aan
De keuken is een andere ruimte die aanpassingen nodig heeft voor je eigen comfort en functioneren. Burrill legt uit dat, afhankelijk van je lengte, het verhogen of verlagen van de werkbladen in de keuken erg handig kan zijn. “Degenen die in een rolstoel zitten of tijdens het koken moeten zitten, hebben mogelijk lagere werkbladen nodig. Als je langer bent, kan een hoger werkblad juist weer handig zijn. Zo voorkom je rugklachten.”
Verder is het volgens Burrill essentieel om verschillende soorten apparaten te overwegen. “Ovens op verschillende hoogtes kunnen van belang zijn voor jouw persoonlijke situatie. Hetzelfde geldt voor vaatwassers. Zo kan een lade vaatwasser een optie zijn voor iedereen met een slechte rug. Bij een lade vaatwasser hoef je niet te bukken om de vaatwasser in- of uit te ruimen. Verder zijn er koelkasten en diepvriezers in allerlei verschillende uitvoeringen, dus het is gemakkelijk om er een te vinden die bij je past.” Opbergruimtes waarbij je geen spullen in bovenkastjes hoeft te tillen, evenals uittrekbare lades en dienbladen, maken het ook makkelijker om van de keuken te genieten.
4. Voeg veiligheidsvoorzieningen toe aan de badkamer
De badkamer is misschien wel de belangrijkste ruimte om aan te passen, aangezien de kans op vallen groot is door bijvoorbeeld natte vloeren. Een instapdouche (met een draagbare of ingebouwde stoel of bank) is een goede optie om te overwegen. Hierdoor hoef je niet over een badrand te stappen en voorkom je de kans op vallen.
“Het installeren van handgrepen in de douche en overal waar iemand stabiliteit nodig heeft, is een goed begin,” stelt Michael Green, chief medical officer bij Winona, een door vrouwen opgericht anti-aging wellnesscentrum. “Het verhogen van de toiletbril is een andere aanpassing om te overwegen, omdat het de afstand verkleint die een persoon moet bukken om erbij te komen. Je kunt ook overwegen om een anti-slip mat op de bodem van je bad of douche te plakken in plaats van een badmat. Hierdoor voorkom je dat je struikelt.”
5. Vergroot deuropeningen
Nog een andere upgrade waar je niet aan denkt totdat het nodig is, zijn bredere deuropeningen voor een rolstoel. Deuren kunnen worden aangepast aan de stijl van je huis; schuifdeuren werken bijvoorbeeld goed in bredere deuropeningen. “Om makkelijker te kunnen rondrijden met een rolstoel of andere grote mobiliteitshulpmiddelen, kun je bijvoorbeeld de indeling van je huis aanpassen. Dit is afhankelijk van je eigen woonsituatie,” voegt Chang toe.
Lees ook:
We gaan verhuizen (nog één keer)
6. Weg met het tapijt
Vloerbedekking is misschien lekker zacht en warm aan je voeten, maar de kans om te struikelen is groot. Chang: “Om plaats te maken voor mobiliteitshulpmiddelen, kun je vloerbedekking het beste vervangen door gladde, harde vloeren. Hardhouten vloeren zijn ook makkelijker schoon te maken dan tapijt en bevatten minder snel stof en allergenen.”
7. Vervang deurknoppen
Hoewel de positie van je deurknoppen waarschijnlijk goed is, kunnen ronde deurknoppen op deuren, kasten en lades nog wel eens moeilijk vast te pakken zijn. Burrill stelt voor om alle handgrepen in huis te vervangen door hendels, trekjes of push-to-open kastdeuren en lades.
8. Zorg voor een gelijkvloerse woning
Het ideale huis voor meerdere generaties zou een woning met één verdieping zijn, maar dat is niet altijd mogelijk, stelt Chang. Als je een huis met meerdere verdiepingen hebt, zorg er dan voor dat er een slaapkamer en een complete badkamer op de begane grond zijn, net als een keuken, stelt Chang voor. “Met deze indeling kun je voorkomen dat je de trap moet gebruiken als je mobiliteitsproblemen hebt of herstelt van een operatie.”
9. Investeer in een traplift
“Een traplift is een gemotoriseerde stoel die over een spoor rijdt dat aan je trap is bevestigd, zodat je veilig en gemakkelijk kunt stijgen en dalen,” legt Diana Cox, oprichter van The Gardening Talk, uit. “Trapliften zijn er in verschillende modellen en kunnen worden aangepast aan je specifieke behoeften en budget.”
10. Negeer het buitenleven niet
Als je huis een tuin of erf heeft, kan dat een goede manier zijn om in beweging te komen en van de buitenlucht te genieten. Door buitenruimtes toegankelijk te maken, krijg je meer mogelijkheden om van het buitenleven te genieten. “Gebruik lampen die automatisch aangaan als het donker wordt en koop of bouw stabiele zitmogelijkheden voor als je gaat werken in de tuin,” aldus Chang.