Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Verrassend: op dít deel van je kleding vind je de meeste bacteriën

kleding-bacterien.jpg

Wanneer je aan vuile was denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan stinkende sportsokken en t-shirts met zweetkringen. Toch is er een deel van je kleding dat nog véél viezer is.

Op het heupgedeelte van je broek zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden.

Onderzoek naar bacteriën op kleding

Dit klinkt misschien gek, maar microbioloog Charles Gerba is het echt waar: “We hebben een paar jaar geleden onderzoek gedaan waarbij we kleding van de onderkant van de broek tot de bovenkant van de kraag van een overhemd sneden en het aantal bacteriën telden dat we isoleerden. De meeste bacteriën bleken op de heupen te zitten en de minste onder de armen.”

Lees ook
Zo was je je kleding het beste om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Hoe kan dit?

Maar hoe kan het toch dat het heupgedeelte van je broek zo vies wordt? Als je hier wat beter over nadenkt, is het eigenlijk heel logisch. Dit is namelijk het gedeelte van je kleding dat het vaakst wordt aangeraakt. Zo staan veel mensen met hun handen op de heupen en zijn er ook veel mensen die hier hun handen aan afdrogen nadat ze deze hebben gewassen. “Mensen wachten meestal niet lang genoeg om hun handen helemaal af te drogen”, zo legt Gerba uit. “Dus maken ze het af met hun handen op hun heupen.” Zeker wanneer mensen hun handen aan een luchtdroger drogen, zouden ze eerder geneigd zijn om dit te doen.

Bacteriegroei

Wanneer je gedeeltelijk of volledig natte handen aan het heupgedeelte van je jeans afveegt, wordt het vochtgehalte verhoogd, waardoor het gevoeliger wordt voor bacteriegroei. Daarnaast blijven er volgens Gerba zelfs na het gebruik van water en zeep altijd bepaalde bacteriën op je handen achter. Door je handen goed te drogen (en dus niet aan je spijkerbroek), kun je dit voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mindbodygreen
Beeld | iStock

Ook interessant