De wetenschap bewijst: Nederlandstalige muziek maakt je slimmer  Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

De wetenschap bewijst: Nederlandstalige muziek is goed voor je hersenen

Dol op de muziek van André Hazes, Nick & Simon en Frans Bauer? Dan is er goed nieuws: daar word je hartstikke slim van. Wetenschappers ontdekten dat muziek in je moedertaal betere hersentraining is dan anderstalige muziek.

Je kunt dus echt beter Hollandse hits luisteren dan de muziek van Queen, Ed Sheeran of Fleetwood Mac aanzetten.

Nederlandstalige hits

Of je nu graag meelalt met Jan Smit of de muziek van Frank Boeijen je altijd raakt, het blijkt hartstikke goed te zijn voor je hersenen om naar die Nederlandstalige muziek te luisteren. “Nederlandstalige muziek heeft echt een voordeel, omdat je dan nog beter luistert naar de betekenis van de teksten,” zegt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, hierover in Hart van Nederland. Hij weet alles van het menselijk brein en deed al veel onderzoeken naar de hersenwerking. Recentelijk richtte zijn onderzoek op de positieve effecten van Nederlandse muziek op ons brein, die er dus duidelijk bleken te zijn.

Begrijpend luisteren

Vooral het feit dat we de teksten goed en snel kunnen begrijpen en verwerken, hebben de Hollandse hits dus een voordeel ten opzichte van muziek in andere talen. Dat is namelijk goed voor je grijze massa, zegt Scherder. “Je kunt de kleinste nuances in je opnemen. Hersengebieden die een rol spelen bij emotie gaan echt uit hun dak als je naar muziek luistert die je raakt,” legt hij uit. Elke keer dat je tot tranen geroerd wordt door dat mooie nummer van je favoriete Nederlandse artiest, maak je jezelf dus ook nét even wat slimmer. Mooi meegenomen natuurlijk.

Meer Nederlandse muziek luisteren

Als het aan professor Scherder ligt zetten we dus veel vaker een playlist met Nederlandstalige liedjes aan. Ook op scholen, waar hij best af en toe Gerard Joling, Ruth Jacott of André Hazes zou willen horen. “Bij kinderen is Nederlandstalige muziek nu namelijk helemaal geen onderdeel meer van het normale lesprogramma. Daar willen we natuurlijk wel verandering in brengen,” aldus de hoogleraar. Hoog tijd om de kleinkinderen eens wat klassiekers uit jouw tijd te laten horen dus.

Bron | Hart van Nederland

Ilse van RoekelANP / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden