De voornaamste reden van rivaliteit tussen (volwassen) broers en/of zussen
Kun jij goed met je broer(s) en/of zus(sen) opschieten? 'Nu wel', is misschien je antwoord. Vroeger hebben jullie namelijk vast wel wat strijd gehad, wat normaal is voor kinderen. Maar die rivaliteit kan ook tussen volwassenen nog lang doorlopen.
Wat veroorzaakt die rivaliteit tussen broers en/of zussen eigenlijk? Of je het nu bij jezelf of je (klein)kinderen herkent: experts benoemen de voornaamste oorzaak ervan.
Rivaliteit tussen broers en/of zussen niet alleen bij kinderen
Of je het nu bij jezelf of je (klein)kinderen herkent: rivaliteit tussen broers en/of zussen komt vaak voor. Het is dus redelijk normaal te noemen, maar leuk is het niet. Zeker als die strijd ook aanhoudt als jullie volwassen zijn. Over het algemeen verdwijnt die rivaliteit naarmate je ouder wordt. Je wordt hopelijk zelfs dikke maatjes met elkaar. Maar als jullie elkaar vroeger vaak de haren invlogen, kunnen jullie daar nog flink wat wrok aan overhouden. "De meeste broers en/of zussen ervaren een zekere mate van jaloezie of strijd. Hoe ouders hiermee omgaan, is allesbepalend voor hoe diep en lang die rivaliteit doorwerkt", legt psycholoog Allyson Holmes-Knight uit aan Good Housekeeping.
Belangrijke taak voor ouders
En daarmee slaat ze eigenlijk de belangrijkste spijker op z'n kop. Ouders spelen een essentiële rol in de rivaliteit tussen hun kinderen. Als daar niet iets mee gedaan wordt, kan het namelijk lang, heel lang doorwerken. "Aangezien onze volwassen relaties vaak een reflectie zijn van de relaties in onze jeugd, is het belangrijk dat ouders die strijd tussen hun kinderen aanpakken en een gezonde communicatie tussen hen en het hele gezin creëren", vult professor LaNail R. Plummer aan.
Hetzelfde, maar ook uniek
Maar hoe pak je die rivaliteit dan aan, zonder dat je bij élk ruzietje moet ingrijpen? Ruzie maken kan namelijk ook heel leerzaam voor kinderen zijn, hoe moeilijk het voor de ouders soms ook is om aan te zien. Het is in elk geval belangrijk om broer en/of zus niet te veel met elkaar te vergelijken, en ze op basis daarvan ook geen labels op te plakken. Behandel ze hetzelfde en probeer met ieder kind evenveel tijd door te brengen. Maar tegelijkertijd wil je niet als elkaars exacte kopie behandeld worden. "Alle kinderen willen zich speciaal en uniek voelen. En terwijl ze zich als individu ontwikkelen, willen ze erkend worden door hun ouders als identiek kind", vertelt kinderpsycholoog Donna Housman. Communicatie staat hierbij op nummer één.
Teamgevoel creëren
Opvoeden is echt geen makkie. Maar zolang je gezond communiceert en je kind dat ook aanleert, kun je zeker op latere leeftijd problemen voorkomen. "Moedig je kinderen aan om zich in elkaars schoenen te verplaatsen", adviseert Housman. "Zeg: 'Weet je nog toen Sara haar potloden niet aan jou wilde lenen? Hoe voelde jij je daardoor?'". Positief over het ene kind tegenover het andere kind praten helpt ook om ze een soort teamgevoel te geven, in plaats van dat ze zich juist tegen elkaar af willen zetten.
Andere oorzaken
De opvoeding van je ouders kan volgens experts dus een belangrijke reden zijn van de rivaliteit met je broer en/of zus. Maar misschien is je band met hem of haar wel door een andere reden en op latere leeftijd verslechterd. Dít zijn namelijk de meest voorkomende problemen tussen broers en/of zussen.
Meer interessants lezen over de band tussen broers en/of zussen?
- Nog nooit verteld: ‘Mijn broer zwerft vervuild op straat’
- Wat zou jij doen? ‘Mijn vrouw en broer vermijden elkaar al maanden’
- Nog nooit verteld: ‘Ik heb moeite met de relatie van mijn vriendin met mijn broer’
- Marije: ‘Soms zou ik het hardop willen zeggen hoe ik het mis, die zussenband’
- Feit of fabel: kinderen zonder broers en zussen zijn egoïstischer
Bron | Good Housekeeping, opvoedadvies.nl
Beeld | Getty
Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.