Vlag uithangen? Dit zijn volgens de etiquette de regels Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe heurt het eigenlijk?

De vlag uithangen? Dit zijn de etiquetteregels met Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en meer

Er zijn in Nederland nogal wat dagen waarop we de vlag uithangen. Maar wat zijn daar eigenlijk de etiquetteregels over met bijvoorbeeld de Nationale Dodenherdenking en op Bevrijdingsdag? We zetten het voor je op een rijtje.

Vooropgesteld: je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Je mag dit doen wanneer en hoe jij maar wilt. Op je verjaardag of huwelijksjubileum bijvoorbeeld, waarom niet? Of halfstok, als eerbetoon aan een naaste die is overleden. Maar als je het volgens de etiquette wilt doen, kun je je aan de volgende regels houden.

De vlag uithangen doen we op déze dagen

Voor Rijksgebouwen is er namelijk wel een speciale vlaginstructie. Dit protocol schrijft voor op welke dagen en momenten de vlag moet uithangen en ook hoe. Naast het onderstaande lijstje, kan de minister-president ook opdracht geven de vlag uit te hangen ter gelegenheid van bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden in het Koninklijk Huis. Maar ook ter nagedachtenis aan slachtoffer van een (inter)nationale ramp, zoals momenteel door de oorlog in Oekraïne.

Goed, laat onderstaand lijstje dus een leidraad zijn voor wanneer jij zelf de vlag wilt uithangen:

  • 31 januari: de verjaardag van prinses Beatrix
  • 27 april: Koningsdag, de verjaardag van koning Willem-Alexander
  • 4 mei: Nationale Dodenherdenking (halfstok)
  • 5 mei: Bevrijdingsdag
  • 17 mei: de verjaardag van koningin Máxima
  • Laatste zaterdag in juni: Veteranendag
  • 15 augustus: Formeel einde van de Tweede Wereldoorlog
  • Derde dinsdag in september: Prinsjesdag
  • 7 december: de verjaardag van kroonprinses Amalia
  • 15 december: Koninkrijksdag (niet te verwarren met Koningsdag)

Regels over de vlag uithangen met Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking is, op iemands overlijden na, eigenlijk het enige moment waarop we de vlag halfstok hangen. En met de Dodenherdenking geldt daar een specifieke etiquetteregel qua tijdstip voor: je hangt de vlag op 4 mei halfstok vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang. Vervolgens hang je de vlag weer uit op 5 mei, Bevrijdingsdag.

Vlag verlichten en schoonmaken

Verder is het protocol dat de gehesen vlag nooit de grond raakt of het verkeer hindert, maar dat klinkt vrij logisch. Maar voor alle andere dagen geldt ook dat je de vlag eigenlijk tussen zonsondergang en zonsopkomst binnenhaalt. Wil je de vlag ook ‘s nachts laten hangen? Dan doe je er volgens de etiquette goed aan om de vlag te verlichten, zodat de kleuren goed zichtbaar blijven. Kijk voor je de vlag uithangt ook even of ‘ie nog wel mooi schoon is. Is je vlag toe aan een wasbeurt, was ‘m dan op dertig of veertig graden en zonder wasmiddel. Laat je vlag vervolgens aan de open lucht drogen.

Met vlag en oranje wimpel

Heb je ook een oranje wimpel? Dat staat al helemaal feestelijk! Die gebruik je officieel alleen op Koningsdag en op de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia. In elk geval officieel niet op Bevrijdingsdag, dus. En de term ‘met vlag en wimpel geslaagd’ verklapt het al: het is ook heel gebruikelijk met examens, bijvoorbeeld als je (klein)kind geslaagd is.

Bron | Rijksoverheid

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden