Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dé vijf gezondheidstrends in 2017

zo-gezond-is-gember-8-voordelen-van-gemberthee.jpg

Vorig jaar aten we meer peulvruchten en dronken we minder vruchtensapjes. Wat worden de gezondheidstrends in 2017?

1. Zeewier en andere plantaardige eiwitten

We schreven er al eerder over, maar wij denken dat zeewier in 2017 écht gaat doorbreken in de Hollandse keuken. Behalve een ideale vleesvervanger is de eiwit- en vezelrijke zeegroente ook een uitkomst voor mensen die minder koolhydraten – zoals pasta – willen eten. Volgens voedingsdeskundige en gastblogger Anita Mulderij van Santé  zullen we ook steeds meer producten met ándere plantaardige eiwitten in restaurants en supermarkten tegenkomen. Denk aan een burger van hennep of een broodje met verse erwtenspread.

Tip van de redactie: sommige zeewiersoorten bevatten relatief veel vezels, dus ongeoefende eters kunnen wat last van hun darmen (gasvorming) krijgen als ze er veel van eten. Als je gevoelige darmen hebt, kun je misschien beter kiezen voor een minder vezelrijke soort. Dit kun je op het etiket nalezen. Ter vergelijking: honderd gram volkorenmacaroni bevat gemiddeld vijf gram vezels; zeewier tot wel dertig gram.

2. Ontstekingsremmend voedsel

Nog een voorspelling van Mulderij is dat we komend jaar meer voedsel gaan eten dat ontstekingen in ons lichaam kan tegengaan. Het idee is dat ontstekingsreacties in ons lichaam (mede) verantwoordelijk zijn voor darmproblemen en zelfs ziektes. Voorbeelden van ontstekkingsremmend voedsel zijn specerijen zoals kurkuma (kerrie), knoflook en gember. Van voedingsmiddelen zoals gluten en granen wordt door sommige voedingskundigen juist gedacht dat ze ontstekingsbevorderend werken.

 3. Minder alcohol

Onlangs toonde nieuw onderzoek maar weer eens aan dat élk alcoholisch drankje je cellen beschadigt en zo goed als zeker de kans op allerlei soorten kanker vergroot. Ook de Gezondheidsraad raadt het gebruik van alcohol nu echt helemaal af. En áls je het drinkt, niet meer dan één glas per dag. Langzaam begint dat besef tot steeds meer mensen door te dringen en Margriet verwacht dat we in 2017 iets minder diep in het glaasje zullen kijken (wij gaan in elk geval een poging doen). Ook zullen we steeds vaker een tijdje ‘detoxen‘: even helemaal alcoholvrij door het leven gaan. Al is het maar om beter te kunnen slapen.

3. Collageen in een pil

Wil je huidveroudering tegengaan? Misschien biedt een supplement met collageen uitkomst. Het vezelrijke eiwit zit van nature in onze huid, maar na je vijfentwintigste kan je lichaam het minder gemakkelijk aanmaken. In 2017 zul je daarom steeds meer horen over collageenrijke poeders en pillen, voorspelt Anita Mulderij. “Consumenten worden zich er steeds meer van bewust dat langer mooi blijven vanbuiten te maken heeft met hoe je lichaam er vanbinnen uitziet.”

5. Eigen groente en/of kruiden kweken

Volgens trendwatcher Silvia Naber worden we, na alle voedselschandalen in 2016, steeds kritischer over wat we eten. Naber denkt dan ook dat we in 2017 steeds meer zélf onze groenten willen verbouwen, zegt ze in Het Financieele Dagblad (FD). Grote bedrijven zoals Albert Heijn haakten hier al op in met de moestuintjes en Ikea verkoopt speciale lichtbakken waarmee je, zónder aarde, het hele jaar door gemakkelijk je eigen groenten en kruiden kunt kweken. Hydrocultuur heet dat. Ideaal voor iedereen die tuin noch groene vingers heeft. Liever in de aarde wroeten? Zo maak je je eigen minimoestuin in 10 eenvoudige stappen >

Terugblik: dit waren de gezondheidstrends in 2016!

Ook interessant