Hond en kat samen onder warme grijze deken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

De verwarming uit in huis: dit doet het met je huisdier

Misschien zet je de verwarming dit najaar wel een paar graden lager dan voorgaande jaren. Dit kan ervoor zorgen dat het een stuk kouder blijft in huis. Je kunt er zelf natuurlijk een deken bij pakken, maar wat doet dat eigenlijk met je huisdier?

Heeft je huisdier nou eigenlijk echt last van die kou? “Zolang het een geleidelijke temperatuursverandering is, hebben huisdieren hier niet zo’n last van,” zegt Julia Hamel van De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). “Als je middenin de winter de verwarming ineens uitzet is de vacht niet op die temperatuur ingesteld, dat is niet echt prettig voor dieren. Maar zolang je het zelf comfortabel hebt qua warmte, hebben zij dat ook.”

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Hele oude, jonge of zieke dieren hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Je oudere hond of kat zal het wel eerder koud hebben en moeite hebben met opwarmen, maar weten zelf heel goed hoe ze de warmte op moeten zoeken. “Je oudere kat komt dan sneller op schoot liggen, maar verder kan het voor oude huisdieren niet meer kwaad dan voor jongere als de kachel twee graden lager staat.” Ook dieren die extreem klein gefokt zijn, of gefokt zijn met weinig tot geen lichaamshaar, kunnen minder goed tegen kou.

Comfort opzoeken

Zelfs als je de verwarming op 15 graden zet in plaats van op 21 graden is dat geen probleem. Dieren die van nature een dikke ondervacht hebben, zoals een Husky of Leonberger, kunnen beter tegen de kou dan honden met een hele dunne vacht, zoals een Dobermann of een kortharige Chihuahua.

Grote honden hebben het over het algemeen ook minder snel koud dan kleine hondjes. “De honden die het juist snel warm hebben zoeken zelf de verkoeling op. Dan gaan ze uit zichzelf in de gang of de garage liggen,” vertelt Julia. Katten daarentegen houden meer van warme plekjes. Die zullen dus vaker bij de verwarming in de buurt gaan liggen of op de grond in de zon. Volgens Julia heeft dat helemaal niets te maken met de gezondheid van het dier. Het is maar net wat ze prettig vinden.

Kenmerken dat je huisdier het koud heeft

Er zijn wel symptomen waaraan je kunt herkennen dat je huisdier het koud hebt. Dit komt meestal pas voor bij de vriezende kou buiten en niet zo snel als het binnen een paar graden kouder is. Dieren die het koud hebben worden wat sloom, slaperig en staan misschien wat stijf op na het slapen. Soms gaan ze rillen en als de condities echt ijzig worden krijgen ze ook een soort van kippenvel, gaan ze oppervlakkig ademen en kunnen ze een bleke of juist rode huid krijgen.

Huisdier warm houden

Er zijn natuurlijk verschillende dingen die je kunt doen om het je huisdier zo comfortabel mogelijk te maken. Een koude vloer is niet fijn, dus leg een hondenmandje neer. Als het echt koud is kun je deze nog bedekken met een extra dekentje. “Er zijn zelfs speciale hondenmanden die niet op de grond liggen, maar er net boven zweven,” meldt Julia. Zo voelt het dier nog minder kou van de grond. “Daalt de temperatuur in je huis ’s nachts heel erg en heb je een hond die slecht tegen de kou kan? Dan kun je ervoor kiezen om een warme kruik (die veilig is voor dieren) in de mand te leggen.

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden