PREMIUM

De tuin van Liesbeth in romantische Franse stijl: ‘Ik stel de borders samen als een boeket’

null Beeld Peggy Janssen
Beeld Peggy Janssen

De Roode Hoeve, een oude IJsselhoeve uit 1907, heeft een tuin in romantische Franse stijl. Liesbeth Keurhorst stelt de borders samen als een mooi boeket; ‘toefje voor toefje’ voegt ze vorm en kleur toe. “Ik word er zenuwachtig van als ik nog een stukje aarde zie.”

Wie: Liesbeth Keurhorst (70), gepensioneerd leerkracht basisonderwijs/speciaal onderwijs) en Arie Keurhorst (71), gepensioneerd veehouder, meubelontwerper.
Wat: cottageachtige bordertuin rondom een IJsselhoeve uit 1907.
Waar: Nijbroek, Overijssel.
Sinds: Arie is geboren op De Roode Hoeve, Liesbeth trok er in 1975 bij in.
Tuinoppervlak: 1 hectare.
Grondsoort: klei.

null Beeld

Het statige voorhuis van de Roode Hoeve in Nijbroek ligt een beetje verscholen achter imposante rode beuken. De boerderij is één van de karakteristieke IJsselhoeves die vaak al eeuwen geleden in de uiterwaarden zijn gebouwd. Wie de oprijlaan oprijdt, ontdekt de ene na de andere weelderige bloemenborder. Als bloeiende eilanden die losjes in het gazon zijn gestrooid. De oprijlaan eindigt op een binnenplaats met een Frans tintje. De groenblauwe deeldeuren naar het atelier van bewoner en meubelontwerper Arie Keurhorst staan er uitnodigend open. Aan weerszijden worden ze geflankeerd door zachtroze rozen ‘New dawn’. Verderop bloeien sluiers van geurende klimrozen ‘Constance spry’ en witte trossen ‘Kiftsgate’ tegen een serie markante zwart geteerde houten schuurtjes. Ook de verweerde stenen gevels van voormalige veeschuren zijn een voor een gepleisterd met roze ramblerrozen. De bloemen komen terug in de rok van Liesbeth. Enthousiast neemt ze ons mee naar het volgende tuinjuweeltje: de romantische tuinkamer naast de boerderij.

null Beeld
  1. Liesbeth Keurhorst is dol op de luchtige pluimen van moerasspirea (Filipendula rubra ‘Venusta’).
  2. IJsselboerderij De Roode Hoeve is idyllisch omgeven door groen. De boerderij is niet vernoemd naar de rode gevelsteen, maar naar een vorige bewoonster.
null Beeld
null Beeld

Mediterrane sferen

Net als de court doet ook de entree van de tuinkamer Frans aan met de groenblauwe louvreluiken. Het is de handtekening van Arie, die een voorliefde heeft voor oude deuren, luiken en hekken. Als hij onderweg bijzondere exemplaren tegenkomt, laadt hij ze achter in zijn bedrijfswagen, een oude roodzwarte Belgische ambulance. Ze komen altijd wel ergens van pas, is zijn credo. Binnen is de sfeer al even mediterraan. Er staan vers geplukte tuinboeketten op de tafels en klimopranken slingeren over en weer tussen de brocante vogelkooien. Ook aan de wanden komen bloemen terug, net als vogels en vlinders in oude schoolplaten en schilderijtjes. Ze steken fraai af tegen de groenblauw geschilderde muren met een gewaagde zwartgeverfde lambrisering. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze fijne botanische plek ooit een veeschuur was. “Toen we twintig jaar geleden stopten met boeren, kwam dit gebouw leeg te staan,” legt Liesbeth uit. “Een mooie plek voor een tuinkamer, dachten we. Om zelf van te genieten én om te delen. Bijvoorbeeld om koffie te schenken aan bezoekers van onze opentuindagen.”

null Beeld
  1. Een aronskelk bij de entree verwelkomt gasten in de tuinkamer. Uit de hangmand tuimelt klimop naar beneden.
  2. In de botanische tuinkamer staan de deuren open voor tuinbezoek. Liesbeth serveert hier thee en koffie met zelfgemaakte lekkernijen.
  3. Struikmalva (Lavatera ‘Blushing Bride’).
null Beeld
null Beeld

Spannende opbouw

Arie gaf de stal meer allure door de voorgevel enkele meters naar binnen te verplaatsen. Zo ontstond het idee van een veranda-achtige ‘onderschuur’. Het is één van de favoriete plekken van het echtpaar. Vanuit de zitjes rond de zelfgemaakte tafel kijken ze uit over een van de mooiste plekken in de tuin; een veertig meter lange allee met weelderige, gespiegelde bloemenborders. Hoog, rank en kleurrijk moeten de planten hier zijn. Dieproze Malva’s, feloranje Crocosmia’s en gele daglelies buigen er over het grasgroene middenpad. Transparante pluimen moerasspirea, venkel en dille staan er bewust op de voorgrond. “De zon schijnt er zo mooi doorheen,” vertelt Liesbeth. “Daar kan ik echt uren naar kijken, vooral aan het einde van de dag als het licht zachter wordt. De luchtige soorten zorgen bovendien voor een spannende opbouw, zodat je de border niet direct kunt doorgronden.”

null Beeld

Bloemen, bloemen en nog eens bloemen

Liesbeth zette strakke lijnen uit op het zes hectare grote erf. Maar daarbinnen mag van alles gebeuren. Zolang het maar ‘vol’ is. “Ik kan er heel slecht tegen als ik een stukje aarde zie. Daar word ik zenuwachtig van. Zo constateerde ik laatst dat er gaten waren in de grote border voor het huis. Ik heb er snel manden tussen gezet met bloeiende dahlia’s.” De tuin was vooral praktisch ingericht toen Liesbeth hier veertig jaar geleden samen met Arie zijn ouderlijk huis betrok. De oude hoeve stond in één groot grasland met enkele bomen en een strook moestuin. Liesbeth liet zich inspireren door de tuinen van Mien Ruys. “Los van alle trends ben ik in de tuin altijd mijn eigen gang gegaan: bloemen, bloemen en nog eens bloemen! Ik zou niet zonder kunnen.”

null Beeld
  1. Campanula lactiflora ‘Loddon Anna’.
  2. Tegen de buitengevel staat een grijs metalen sierkastje. Liesbeth kweekt er planten in op. Erboven hangen enkele ornamenten van ijzerdraad.
null Beeld

Als het binden van een boeket

Vanaf ‘haar’ bankje bewaakt Liesbeth de diversiteit in de tuin. “In Engeland zeggen ze wel: there is no garden made by sitting in the shade. Maar vanaf hier kan ik juist heel goed langs de borders kijken en zien of de verhoudingen nog kloppen. Dat heb je niet door als je er middenin staat, weet ik. Zie je dat groepje witte anemonen? Dat heb ik vorig najaar geplant. Ineens vond ik de border te blauw, te zwaar met al dat woekerende trompetkruid. Ik wilde er licht in brengen.” Liesbeth ziet het ontwerpen van bloemenborders als het binden van een boeket. Toefje voor toefje voegt ze vorm en kleur toe. “Ik houd heel erg van opgaande aren zoals die van ridderspoor, Persicaria, Veronica en monnikskap. Maar ik heb gemerkt dat het toch mooier is als je die afwisselt met platte bloemvormen. Rudbeckia’s bijvoorbeeld, Echineacea of dikke vlokken Phlox. En daar dan tussendoor van die ijle weefplanten als Verbena bonarienis, fijnstraal en dille.” Liesbeth wisselt de planten in haar borders regelmatig uit. Wat te zwaar wordt op de ene plek, transporteert ze naar elders. Scheuren doet ze elk voorjaar om ‘vulling’ achter de hand hebben. Phloxen, monnikskap, daglelies, Persicaria en geraniums; je kunt er niet genoeg van hebben, vindt ze. “En anders geef ik ze weg, daar word ik ook blij van.”

null Beeld

Open Tuin

De Tuinen van De Roode Hoeve zijn dit jaar geopend op alle zaterdagen van september en tijdens het laatste open tuinweekend, 23, 24 en 25 september. Groepen (minimaal 15 personen) zijn welkom op afspraak tot 1 oktober.
tuinenderoodehoeve.nl

null Beeld
  1. Een mooie roze zaailing van een stokroos met de klokjes van Campanula pyramidalis.
  2. Roze en lila bloeiende vaste planten vormen de rode draad door de gespiegelde borders voor de boerderij.
Mirjam EnzerinkPeggy Janssen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden