null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De slechtste (en beste) sandalen waar je deze zomer op kunt lopen

Niets zo lekker als je zomerschoenen uit de kast halen wanneer de temperaturen stijgen. Maar zijn die slippers en sandalen eigenlijk wel goed voor je? Een podoloog geeft antwoord.

Het heeft met een aantal factoren te maken.

Deze sandalen en slippers zijn slecht voor je voeten

Goed schoeisel is belangrijk voor je houding, maar ook voor het voorkomen van blessures. Daar zijn we heus wel van op de hoogte, maar zodra de zomer zich aandient lijken we verantwoorde schoenen massaal in te ruilen voor goedkope slippertjes. Wat betekent dat voor je voeten? Podoloog Sepp Mortelmans vergeleek slippers shockerend genoeg met roken. Aan Nu.nl vertelde hij: “Het is risicogedrag. Zoals je van roken longkanker kunt krijgen, riskeer je op slippers dat je voeten op termijn overbelast raken. Dat overkomt natuurlijk niet iedereen, maar het risico is er wel.”

Hierbij gaat het vooral om slippers zonder bandje om de enkels, zoals flipflops of platte slippers met een enkele band over de wreef. Doordat je enkel niet ondersteund wordt, moeten je voetspieren extra inspanning leveren. Dit fenomeen wordt ook wel ‘klauwen’ genoemd, en staat onder voettherapeuten bekend als een gevaarlijk gevolg. Daarnaast is het voetbed van dit soort slippers vaak slecht voor je houding, doordat het weinig steun geeft.

Deze slippers kun je wél dragen

Geen flipflops of sandalen dus, wanneer je ze een hele dag wilt dragen. “Vergelijk het dragen van slippers met een bezoek aan de sportschool: met een half uurtje per dag is niets mis. Maar als je elke dag acht uur aan de fitnessapparaten gaat hangen, overleef je dat bij wijze van spreken niet,” aldus de podoloog tegen Nu.nl. Gebruik ze dus alleen voor een kleine wandeling over de boulevard, een bezoek aan het zwembad of een snelle sprint naar de camping-wc.

Op zoek naar sandalen die je wel de hele dag kunt dragen? Zorg er dan altijd voor dat je voeten ondersteund worden door drie bandjes: één band over de voorkant van je voet, één band over het midden van je voet en één band die je enkel support geeft.

Bron | Marie Claire, Nu.nl

RedactieGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden