Zo ga je veilig op pad met een scootmobiel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De scootmobiel is het gevaarlijkste voertuig: zo ga je veilig op pad

Als je deelneemt aan het verkeer zijn er altijd risico’s om rekening mee te houden, of je nu loopt of in een auto rijdt. Toch loopt niet iedereen evenveel risico, blijkt uit cijfers die minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, naar de Tweede Kamer gestuurd heeft.

Scootmobielen zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld en worden de afgelopen twintig jaar steeds meer gebruikt. Gebruikers van een scootmobiel, of andere gehandicaptenvoertuigen, lopen een groter risico als het aankomt op een dodelijk ongeluk dan andere weggebruikers zoals motorrijders of bromfietsers.

Meeste dodelijke slachtoffers met een scootmobiel

In de cijfers is een dip te zien in 2020 en 2021, maar die lijkt te verklaren. Dit zijn namelijk de jaren waarin we door corona massaal minder mobiel waren. In 2019 waren er 42 verkeersdoden met een scootmobiel, waar het er in 2020 34 en in 2021 32 waren. Het zijn geen hoge aantallen, maar afgezet tegen het aantal afgelegde kilometers is het in verhouding een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld motorrijders. Het CBS zet het aantal dodelijke slachtoffers af tegen het aantal afgelegde kilometers. Dan blijkt dat 275 gebruikers van scootmobielen en andere gehandicaptenvoertuigen overlijden per miljard kilometer. In diezelfde vergelijking zijn het 50 doden per miljard kilometer voor motorrijders en slechts 13 bij fietsers. Bij voetgangers ligt het nog iets lager, namelijk op 11. De kanttekening die het CBS plaatst is dat het daadwerkelijke aantal doden per kilometers lager kan liggen.

Veilig op pad met een scootmobiel

Om veilig op pad te gaan met een scootmobiel, is het handig om je vooraf goed te verdiepen in het voertuig. “Het begint al in de winkel,” licht Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN) toe. “Neem de tijd om daar te kijken welke scootmobiel het meest geschikt voor jou is. Dit kan bijvoorbeeld door een proefrit te maken. Laat je ook goed adviseren, want misschien is een scootmobiel wel helemaal niet het voertuig voor jou. Je wilt het liefst zo lang mogelijk, veilig, mobiel blijven, maar misschien is dat voor jou wel met een driewielfiets.”

Als de keuze gevallen is op een scootmobiel, zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. “Ongelukken zitten in een klein hoekje en kunnen ontstaan vanuit een paniekreactie. De kans is groot dat je je hele leven gefietst hebt en in het verkeer in de handvatten knijpt om te remmen. Een scootmobiel heeft een omgekeerde werking, dus knijpen betekent gas geven. Probeer rustig te blijven en zo’n paniekreactie te voorkomen.”

Scootmobiel tips

Rob geeft nog een aantal tips voor het veilig gebruik van een scootmobiel:

  • Houd er bij de keuze voor een scootmobiel rekening mee dat vier wielen stabieler zijn dan drie. Je hebt meer grip op de weg, waardoor je minder snel balansproblemen krijgt.
  • Zorg voor een opgeladen accu. Zeker als je hiervoor een voertuig zonder accu had, kan de overstap even wennen zijn. Een opgeladen accu zorgt ervoor dat je niet stil komt te staan en daarmee in onveilige situaties belandt.
  • Doe een opfriscursus scootmobiel, bijvoorbeeld bij VVN. In deze cursus wordt je kennis over verkeersregels voor de scootmobiel opgefrist. Je hoeft lang niet altijd naar een locatie, maar kunt ook in quizvorm online de cursus doen. Voordeel van zo’n online cursus, is dat je meteen ziet wat je niet weet en waar het op de weg dus ook fout kan gaan.

Bron | RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden