Margriet logo
Glazen met drankjes. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De redactie test: alcoholvrije dranken

Steeds meer mensen laten de alcohol staan. En daar knap je van op! Je voelt je fitter, energieker en het is gezond voor lijf en lever. Alternatieven genoeg, maar zijn die drankjes wel lekker? De Margriet-redactie nam de proef op de som. Proost!

De alcoholvrije trend

Alcoholvrij is bezig met een opmars. Zeven procent van álle biertjes die in Nederland gedronken worden is alcoholvrij. Ook op het gebied van wijn en spirits zoals gin, rum en whisky groeit de vraag naar non-alcoholisch. Geen wonder, vinden Wim Boekema en Frederike de Groot, eigenaren van alcoholvrije slijterij Nix & Nix.

“Alcoholvrije dranken zijn steeds meer een volwaardig alternatief voor dranken mét alcohol.” Het is de tijdgeest, zegt Wim Boekema. “Mensen zijn steeds meer bezig met gezondheid. Iedereen weet hoe moe je kunt worden van een paar glazen alcohol. Maar ook vanwege de lijn kiezen steeds meer mensen voor non-alcoholisch. Alcoholvrije wijn bevat bijvoorbeeld tachtig procent minder calorieën dan gewone wijn.” “Vroeger had alcoholvrij een wat suffig imago,” zegt zijn compagnon Frederike de Groot. “Wat dat betreft kunnen we het vergelijken met de trend van minder vlees: net als vegetarisch wordt ook alcoholvrij steeds meer salonfähig. Het bewustzijn groeit. Daardoor is het tegenwoordig juist vooruitstrevend of zelfs ‘hip’ om te kiezen voor alcoholvrij.”

Daar komt bij dat alcoholvrij steeds beter smaakt. We willen wel betere keuzes maken voor de gezondheid, maar niet inleveren op smaak en kwaliteit. Dat hoeft ook niet, zegt Wim, want er komen wekelijks nieuwe merken en dranken bij. “Ook op het gebied van innovatie gaat het hard. Bieren smaken soms al beter dan varianten mét alcohol. Maar ook non-alcoholische wijnen zijn in ontwikkeling. Alcoholvrije dranken zijn steeds meer een volwaardig alternatief voor dranken mét alcohol.”

Aan de andere kant komt er ook een nieuw soort dranken op de markt die géén directe kopie zijn van bestaande dranken zoals wijn of gin, maar totaal nieuwe smaken hebben. Frederike: “Ze bevatten vaak mooie kruiden en bieden daardoor een heel nieuwe smaakbeleving.” Ze noemt het voorbeeld van Three Spirit Nightcap. Volgens beiden een heel bijzonder product, ideaal als je ’s avonds op de bank zit en nog een drankje wilt doen. “Het ideale slaapmutsje.”

Goed proeven

De grootste interesse zien de twee in wijnen en spirits. Frederike: “Mensen zijn echt op zoek naar advies en hulp bij het maken van keuzes. Proeven helpt dan natuurlijk enorm. Bij wijn is het belangrijk om er echt voor open te staan en geen directe kopie te verwachten.” Zelf wordt ze heel blij van de rode wijn van Kolonne Null of de riesling van Apel. “Heerlijk bij een mooie maaltijd.” Wim kan niet goed kiezen wat zijn favoriet is, maar als hij moet kiezen, dan wordt het de mousserende wijn van ALT. “Dat is echt een mooi glas op een borrel of feestje. En zeg nou zelf, zo’n glas bubbels is toch ook een stuk lekkerder en leuker dan een colaatje!”

Cocktails

Naam: Suzanne
Getest: Abstinence Cape Citrus met tonic, €24,99

Reactie: “Op zaterdagavond zijn we met het gezin aan het koken. Mijn vriend en ik drinken allebei geen alcohol (meer), dus dan bestaat er niet meer zoiets als borreltijd. Toch hebben we er behoefte aan om het moment wat meer aan te kleden, het wat feestelijk te maken. Een perfect moment voor een ‘gin’ tonic. We schenken 50 milliliter Cape Citrus in een cocktailglas, met 200 milliliter tonic, flink wat ijsblokjes en we doen er wat komkommer bij. De ‘gin’ ruikt lekker fruitig en kruidig. En dat klopt, want er zitten ingrediënten in als limoen, grapefruit, peper, gember, buchu (een Zuid-Afrikaans kruid) en venkel. Een prijswinnende mix in verschillende ‘spirits’-competities. Als je het vergelijkt met frisdrank is het drinken van deze cocktail veel meer een beleving. Je moet er moeite voor doen om het te maken en nipt in kleine slokjes, in plaats van dat je het in één keer weg klokt. Bovendien proost je ermee, wat je met frisdrank toch echt niet zo snel doet. We zetten er spontaan een borrelplank met lekkers bij op tafel. Hè, gezellig! Als niet (meer) drinkers hebben we dit gemist.”

Naam: Carla
Getest: Een spritz van Abstinence Blood Orange Apéritif & ALT Sparkling Chardonnay, € 27,99

Reactie: “Het is een prachtige middag als mijn dochter en ik bijpraten met de zon op ons gezicht. Een mooi moment om een cocktail uit te proberen. We maken een spritz van één deel Abstinence Blood Orange Apéritif, twee delen Alt Sparkling Chardonnay en een handje ijsklontjes. Wat een verrassing, zo veel smaken! We proeven citrusfruit, in het bijzonder de sinaasappel, en een vleugje kaneel. Het heeft een frisse sparkle, is niet te zoet en heeft een lekkere bite. Dit is zo lekker, we hebben geen seconde aan alcohol (of het ontbreken ervan) gedacht. Voor ons het perfecte drankje: deze houden we erin!”

Naam: Corine
Getest: Gnista Floral Wormwood Smoke on the water, € 22,99

Reactie: “We zijn allemaal samen: het perfecte moment om met mijn man en volwassen kinderen met aanhang te genieten van een frisse cocktail met ginger beer. Doordeweeks drinken we geen alcohol en we proberen in het weekend ook wat te minderen en dat geldt ook wel voor onze studerende (alcoholdrinkende) kinderen. Dat kan prima met deze cocktail! Dit stevige drankje uit Zweden geeft een flinke kick. We proeven steranijs, sinaasappel, gember, eikenhout en een flinke dosis kruiden, zoals absintalsem. Door de uitgesproken smaak drink je het wel het lekkerste ijskoud. Door te nippen geniet je extra lang.”

Tip: Heb je geen crushed ijs? Doe dan wat ijsklonten in een theedoek en sla die plat met een hamer. Doe dit wel op een snijplank, om deuken in je meubilair te voorkomen.

Naam: Anita
Getest: ISH - GinISH, € 21,99

Reactie: “Na het werk zit ik met de buurvrouw te kletsen en ik besluit er een lekkere cocktail bij te nemen. Zelf ben ik geen echte G&T drinker, maar de buurvrouw wel. ISH heeft ingrediënten als jeneverbes, koriander en chilizaad, dat geeft het ’m de bekende gin-smaak. Zelf mixten we hem met Fever tree tonic, komkommer, limoen, munt, sinaasappel, gember én natuurlijk genoeg ijsklonten erbij. Alleen al om te zien een pláátje! We vonden allebei deze combinatie lekker en fris, en missen de alcohol zeker niet.”

Borreltijd

Naam: Suzanne
Getest: ALT Sparkling Rosé, € 9,99

Reactie: “Bij slechts een paar slokken cava of champagne begint mijn hoofd al te draaien. Dat is één van de redenen waarom ik geen alcohol meer drink: ik kan er niet meer tegen. Maar ik mis zo af en toe wel de smaak van een bubbel. En het gevoel iets chics in handen te hebben. Iets feestelijks, iets wat het leven net wat meer glans geeft. Zeker als we iets te vieren hebben. In dit geval de opening van het nieuwe bedrijf van onze vriend. Ik heb de fles meegenomen, omdat ik niet aangewezen wil zijn op mineraalwater. Bij de eerste slok van deze werkelijk prachtig kleurende sparkling rosé, gemaakt van de tempranillodruif (mijn favoriet) denk ik: wow, maar dít is champagne. Lekker droog, ruikt naar fruit en ziet er superfeestelijk uit. Je merkt niet eens dat er geen alcohol in zit. Ik kom bij iedereen langs om even gezellig te proosten. Bij de volgende slokken wordt hij wel wat fruitiger en zoeter. Je proeft de noten van aardbeien en watermeloen. Het maakt hem heerlijk fris, een ideaal drankje om mee te proosten.”

Naam: Carla
Getest: Kolonne Null Cuvée Blanc Sparkling, € 13,95

Reactie: “De Kolonne heeft véél fijne bubbels, een prettige wijngeur en een heel fijne, frisse, lichtfruitige smaak, met een wat droge afdronk. Je proeft dat er geen alcohol in zit, maar wij missen het totaal niet: wij vinden ’m vooral erg lekker. We dronken deze wijn koud, bij een kaasplankje. Onze meningen over de combinatie met kaas zijn een beetje verdeeld: dochter vindt de combinatie met vooral blauwe kaas erg lekker, ik vind de kaas te overheersend en denk voor een volgende keer eerder aan een combinatie met bijvoorbeeld een frisse salade.”

Naam: Corine
Getest: Ozzbird Spumante, € 12,99

Reactie: “Prosecco is een van mijn favoriete mousserende wijnen, het bevat minder calorieën dan champagne en de bubbels maken het verfrissend. Ik was dan ook erg benieuwd naar dit alternatief voor de alcoholhoudende prosecco en nam de fles mee naar de donderdagmiddagborrel op de Margrietredactie. Zo konden niet alleen mijn collega’s meegenieten, maar kon ik ook de kurk feestelijk laten knallen! Plop! Wat was ik verrast na de eerste slok en wat staat het leuk om met mijn collega’s te proosten met een champagneglas. Je proeft een beetje peer, appel, vlierbloesem en grapefruit met heerlijke bubbels, een absolute aanrader!”

Naam: Anita
Getest: ALT Sparkling Organic Chardonnay, € 3,99

Reactie: “Ik heb deze fles gezellig open laten trekken op een zondagmiddag met wat vrienden en ik was blij verrast. Van alle drankjes ben ik het meest gek op een bubbel. Ik word er altijd zo blij en feestelijk van. Deze is erg fris. Voor mij persoonlijk zou het ietsje zoeter mogen, maar mijn vrienden zijn het daar niet mee eens. Die vinden hem heerlijk zo. Ik ontdek citrus en groene appel en hij combineert prima met de hapjes die ik erbij op tafel heb gezet. Echt een heel fijn alternatief om zonder alcohol mee te toosten.”

Bij het eten

Naam: Suzanne
Getest: Weingut Apel Riesling, € 9,99

Reactie: “Er komt een vriendin eten en zij is fervent wijndrinker. Al deed ze dit jaar voor het eerst mee met Dry January, dus als het op niet drinken aankomt is haar interesse gewekt. Deze Riesling komt van een vooruitstrevend wijnhuis uit de Moezel, dat geroemd wordt vanwege hun onconventionele technieken om te lekkerste wijnen te produceren. En blijkt ook nog eens uitermate geschikt te zijn bij onze bestelde Indische rijsttafel. Als we inschenken valt op dat de kleur exact hetzelfde is als een ‘echt’ wijntje en ook de geur is heerlijk: een combinatie van aarde, mos en limoen. De afdronk is verrassend zoet en er zit een heel klein bruisje in. Voor mijn persoonlijke smaak – ik ben meer van de droge witte wijn – is hij net te zoet. Maar mijn vriendin is superenthousiast. Deze wijn is perfect voor tijdens Dry January. Zo kan ze bij sociale gelegenheden toch meekomen en voelt ze zich geen outsider met een spaatje in haar hand. Ze maakt een foto van het etiket, dit wil ze vaker proberen.”

Naam: Anita
Getest: Kolonne Null Cuvée Rouge, € 12,99

Reactie: “Ik ben heel erg benieuwd naar deze Spaanse rode wijn voor bij het eten en neem de fles mee naar mijn ouders. Al voor het eten kan ik het niet laten hem open te trekken en alvast te ruiken. Hij ruikt heerlijk! Echt naar rode wijn. De kleur is ook prachtig en de fles zelf doet daar niet veel voor onder. Mijn moeder, een echte wijndrinker, haakt echter snel af. Ik vind ook het droge gevoel dat de wijn achterlaat in mijn mond niet fijn. Hij smaakt ook veel minder fruitig dan dat ik dacht te ruiken. In combinatie met het eten wordt het wel beter, maar blijft erg droog in de mond.”

Naam: Corine
Getest: Sinzero Chardonnay, € 4,99

Reactie: “We vieren de 24ste verjaardag van onze oudste dochter Emma met een heus verjaardagsdiner en eten als hoofdgerecht een mediterrane zalmmoot met verse groenten. Omdat na het diner er nog een grote verjaardagsparty is georganiseerd, waar de nodige alcoholische versnaperingen worden geserveerd, is het fijn om deze alcoholvrije Sinzero Chardonnay bij het zalmgerecht te schenken. Zo sparen we onze krachten, we moeten nog even door. De Chardonnay heeft een groengele kleur en ruikt naar tropisch fruit, zoals abrikozen en blanke noten en heeft een echte ‘wijnbeleving’. Onze dochter houdt van een droge, frisse, zure wijn en deze is absoluut haar favoriet. alcoholvrij.

Naam Carla
Getest: Oddbird, Domaine de la prade organic, € 14,99

Reactie: De Domaine de la prade drinken we bij een pasta met rode saus. We ruiken en proeven vooral druiven met een vleugje rood fruit en een kruidig zoetje. Fijne smaak, vrij puur, we proeven het ‘droogje’ (als je dat zo kunt noemen) van rode wijn, maar ook dat de alcohol ontbreekt. Mooie kleur. Een perfecte wijn om in huis te hebben voor niet-alcoholdrinkers tijdens een etentje of feestje.”

Slaapmutsje

Naam: Corine
Getest: Three Spirit – Livener (the party starter) € 29,99

Reactie: “Dit drankje staat bekend als the party starter, een felrood drankje met een boost van spiciness, rood fruit en cafeïne. Je kunt het als shotje drinken, maar het is ook zeer geschikt als natafeldrankje. Ik werd er bijzonder vrolijk van. Het dessert op het verjaardagsmenu van onze dochter was crème brûlée, meestal komt er dan koffie met likeur op tafel, maar deze Livener is een goede vervanger. Als je nieuwe dranken wilt uitproberen kan deze hoog op je lijstje. De verjaardagsgasten waren enorm verrast door de vormgeving van de fles, prachtig om op tafel te zetten en nog leuker om cadeau te geven!”

Naam: Suzanne
Getest: Three Spirit Nightcap, € 29,99

Reactie: “Er zitten echte whiskydrinkers in de familie. Dus als we na een etentje nog even bij elkaar zitten, komt deze donkere fles op tafel. Het wordt immers aangeraden om dit drankje te drinken als bourbon, whisky of cognac. Je kunt er bijvoorbeeld een grog mee maken. Of je mixt het met koude thee, oranjebitter of citroen. De interesse is gewekt, de fles voelt als een cadeautje: wat gaan we openen? Wie ruikt, merkt meteen dat er veel aandacht is besteed aan deze mix. Zo veel geuren, het is niet thuis te brengen wat er precies in zit. Het etiket leert ons dat citroenmelisse, valeriaan, hop en maple syrup gemixt zijn met zwarte peper, vanille en hazelnoot. Ook zit er ashwagandha in, een Indiaas kruid dat je brein helpt kalmeren en je bloeddruk verlaagt. Je wordt er in elk geval lekker rustig van, precies zoals een slaapmutsje behoort te doen. Zelf vind ik het een heftige mix, ook als ik het koud serveer met een ijsblokje. Maar de mannen in het gezelschap, echte whiskyliefhebbers, zijn blij verrast. Hier willen ze meer van weten! Een goed cadeau voor iemand die van donkere dranken houdt.”

Naam: Carla
Getest: Amaretti van Lyre’s, € 24,99

Reactie: “Puur heeft deze Amaretti enorm veel smaak: amandel, kruiden, vanille en suiker. Dochter vindt ’m te zoet en mist de alcohol, maar voor mij is dit juist prima. Wij maken er een toetje mee, met vanille-ijs, een scheut espresso en een klein scheutje Lyre’s Amaretti: vinden we allebei lekker! Leuk extraatje: de fles is prachtig, dochter confisqueert ’m meteen.”

Naam: Anita
Getest: Gnista – Barrreled Oak € 22,99

Reactie: “Deze fles heb ik speciaal bewaard voor het natafelmoment. Weer een prachtige fles en de drank ruikt heel bijzonder. Ik ruik vooral de gember en een mix van kruiden. We proberen hem eerst puur, maar dat vind ik heel heftig! Met ijs en sodawater is het een heel interessant drankje. Je moet wel van een rooksmaak houden. Drink je graag lapsang souchong-thee, dan is dit jouw match. Je proeft amandelen, gember, specerijen en rokerig eiken. Echt een drankje voor de avontuurlijke drinker, vinden wij.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet Extra - Eten. Dit nummer kun je online nabestellen op lossebladen.nl.

Dorien DijkhuisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden