null Beeld

De psychologische reden waarom we zo graag bruin willen worden

We weten dat de zon helemaal niet goed is voor onze huid, maar toch willen we het liefst zo bruin mogelijk worden. Zodra het zonnetje schijnt gaan we massaal naar buiten en probeer we zo veel mogelijk zonnestralen te pakken. Maar waarom eigenlijk? Waar komt die behoefte vandaan?

Dat we zo graag een lekker kleurtje door de zon willen krijgen, blijkt verschillende (psychologische) oorzaken te hebben.

Taboe van bruin kleurtje voorbij

Ten eerste is het zo dat bruin zijn niet altijd als iets goeds of moois werd gezien. Sterker nog: als je bruin was dan betekende dat vroeger dat je niet van goede komaf was en een slechte baan had die zich voornamelijk buiten afspeelde. De upperclass daarentegen wapende zich compleet tegen de zon met lange mouwen en hoeden. Toch kwam hier op een zeker moment verandering in. Toen de lagere klasse namelijk in fabrieken ging werken, was het ineens niet meer een teken van rijkdom om wit te zijn. Mensen die de hele dag in een fabriek werkten bleven immers ook wit. Toen artsen aan het begin van de twintigste eeuw ook nog eens een verband legden tussen vitamine D-tekort en zonlicht, was het taboe van een door de zon gekleurde huid ineens voorbij.

Trendsetter Coco Chanel

En toen Coco Chanel, dé modekoningin en trendsetter uit Parijs, ook nog eens een keer per ongeluk 'iets te bruin' terugkwam van een vakantie in Cannes, was het ineens een trend om met een lekker zongebruinde huid te pronken. Chique dames (die voorheen dus juist zo veel mogelijk wit wilden zijn) keken tegen Coco op en wilden net zo’n bruine kleurtje als zij hebben. Eigenlijk werd vanaf dit moment een bruin tintje juist gezien als een teken van rijkdom: het betekende namelijk dat je je dure vakanties kon veroorloven naar zonnige oorden. Toen vliegen vanaf de jaren 70 een stuk goedkoper werd gemaakt, was het ineens voor iedereen haalbaar om met een gebruind tintje rond te lopen.

Huidkanker

Inmiddels weten we wel beter dan dat: bakken onder de zon is helemaal niet goed voor je en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Desondanks zijn er toch nog veel mensen die op een zonnige dag het liefst de hele dag gaan zonnebaden. Wil jij tóch graag een bruiner kleurtje, maar dan zonder het schadelijke effect van de zon? Dan is zelfbruiner een aanrader! In de nieuwe Margriet 14 lees je hoe je het best te werk kunt gaan met zelfbruiner en welke producten aanraders zijn. Je kunt het nummer hier los bestellen.

null Beeld

Bron | Schooltv, BNR

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden