Middle age woman smiling confident making selfie by the smartphone at seaside Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De nieuwe social media app BeReal: dit wil je erover weten

Facebook, Instagram en TikTok: allemaal populaire social media apps waarmee je foto’s en video’s kunt delen met de rest van de wereld. Aan dit rijtje kunnen we nu een nieuwe app toevoegen, namelijk: BeReal. Deze app staat inmiddels op nummer twee van de meest gedownloade gratis apps in de AppStore.

BeReal, van oorsprong een Franse app, bestaat sinds 2020, maar is vooral afgelopen maand veelvuldig gedownload.

Wat is BeReal?

Met de meeste social media apps leg je je mooiste momenten vast en deel je de leukste video’s. BeReal is naar eigen zeggen ‘een nieuwe en unieke manier om te ontdekken wie je vrienden echt zijn in hun dagelijks leven’.

Het werkt als volgt: elke dag op een ander tijdstip krijgen gebruikers een pushmelding van de app. Ze hebben precies twee minuten om BeReal te openen en een foto te maken van wat ze aan het doen zijn. De app activeert zowel de camera aan de voor- als de achterkant op de telefoon van een gebruiker, dus eigenlijk maakt de persoon twee foto’s, die tegelijkertijd worden geüpload.

Je kunt door de BeReals bladeren die je vrienden posten, om hun grotendeels alledaagse activiteiten te zien. Dit maakt het een andere ervaring dan scrollen door Instagram, waar gebruikers de neiging hebben om de allerbeste foto’s van zichzelf te uploaden op de leukste en mooiste momenten in hun leven.

Verschil met andere apps

Naast de korte termijn van twee minuten voor berichten plaatsen, zijn er drie belangrijke functies om op te letten. De eerste is dat BeReal je helemaal geen fotobewerkingsmogelijkheden geeft. Je gebruikt je camera, hebt geen toegang tot VR-filters en kunt het bericht op geen enkele manier opfleuren voor of nadat je het publiceert. Je kunt wel een fotoset opnieuw maken voordat je deze naar je vrienden stuurt. Let alleen wel op dat de app je vrienden vertelt hoe vaak je de foto’s opnieuw hebt gemaakt. Is het al echt genoeg voor je?

Het tweede opvallende aan BeReal is dat je de BeReals van je vrienden pas kunt zien als je die van jezelf post. Je kunt niet alleen maar loeren, maar actief deelnemen.

Ten slotte kun je reageren op de BeReals van vrienden met iets dat ‘RealMoji’ wordt genoemd. Er is een optie voor een duim omhoog en voor verschillende gezichtsuitdrukkingen: grijnzend, geschokt, niet onder de indruk, zenuwachtig, lachend en huilend. Alleen om deze RealMoji te kunnen gebruiken, moet je wel een foto van jezelf maken die de bijbehorende uitdrukking maakt om op een bericht te kunnen reageren. Je kunt ook kiezen voor een realtime RealMoji die op dat moment vastlegt hoe je je voelt. Net als wanneer je een emoji-reactie toevoegt aan iemands facebookstatus, verschijnt je RealMoji onderaan het bericht, maar het is dus letterlijk een kleine foto van je gezicht.

Niet binnen de tijd een foto maken

Als je je dagelijkse waarschuwing krijgt dat het tijd is om je BeReal te posten en je doet het niet... gebeurt er niets. Er is geen reeks te verliezen, geen straf om op te lopen, en geen echte opmerkelijke gebeurtenis veroorzaakt door je luiheid of desinteresse. Wel merkt BeReal op dat je te laat hebt gepost. Het zal zelfs onthullen hoe laat je was, of het nu een minuut of 17 uur was.

Ga jij de app downloaden?

Bron | Lifehacker, AD

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden