Vaderdag Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De mooiste uitspraken van bekende Nederlanders over hun vader

Vaderdag is de dag om je vader eens even goed in het zonnetje te zetten. Hoogste tijd dus om het archief in te duiken en op zoek te gaan naar de mooiste uitspraken die bekende Nederlanders in Margriet over hun vaders gedaan hebben.

Joris Linssen over zijn vader Jos Linssen

Van vader Jos leerde Joris Linssen (55) met open vizier naar anderen kijken. “Het heeft mijn manier van interviewen beïnvloed. Want pas als je mensen in hun waarde laat, kunnen ze boven zichzelf uitstijgen.” Zijn vader werd geboren in 1940 en groeide op in Nijmegen in een gezin met drie zonen en twee dochters.

“Mijn vader was bescheiden. Een wat verlegen jongeman met een ontzettend loyale inborst. Zonder het aan de grote klok te hangen deed hij veel voor andere mensen. Nog steeds overigens. Hij heeft het absoluut op me overgebracht, dat grote solidariteitsgevoel. Het belang om iets te doen voor mensen die zich in de hoek bevinden waar de klappen vallen. Als kleuter namen mijn ouders mij mee naar demonstraties. Die tegen het Vietnam-beleid van de Amerikaanse regering was mijn eerste.”

Joris Linssen: 'Als kleuter namen mijn ouders mij mee naar demonstraties' Beeld Privébeeld Joris Linssen
Beeld Privébeeld Joris Linssen

Irene Moors over haar vader

De inmiddels overleden vader van Irene Moors (54) hield erg van praten, net zoals zij zelf. “Mijn vader overleed zeven jaar geleden. Regelmatig sta ik stil bij hun foto in de woonkamer om even met ze te kletsen. Mijn vader was een harde werker, een perfectionist, en hij hield van praten. Die eigenschap heb ik niet van een vreemde. Dat we op onze bruiloft geen speeches en sketches wensten, daar had mijn vader lak aan. Stond-ie daar met een stapel A4’tjes in zijn handen ons minstens een halfuur toe te spreken.”

Leontien van Moorsel over haar vader

Het is het hoogste doel van iedere topsporter: meedoen aan de Olympische Spelen. Leontien van Moorsel (52) won tijdens de Olympische Spelen in Sydney drie gouden medailles. Haar ouders waren ook mee. “Mijn papa hield erg van biertjes, dat begon vaak al rond het middaguur. Ik hoef je dus je niet te vertellen in welke staat hij was toen ik in Sydney om tien uur ’s avonds in het Holland House werd gehuldigd. We kwamen daar Willem-Alexander tegen, aan wie hij vroeg: ‘Wie ben jij eigenlijk, die tennisser toch?’ Toen heb ik mijn vader vervloekt, nu denk ik: dat was papa. Dat is ook wel mooi.”

Leontien heeft veel medailles gewonnen, maar los van dit heeft ze in haar huis weinig wat haar herinnert aan haar sportcarrière, behalve één foto met haar vader. “Wat ik wel koester, is de foto van mij samen met mijn papa, genomen op het moment dat ik hem omhels na de olympische wegwedstrijd. Die foto zegt alles.”

Leontien van Moorsel en vader Olympische Spelen Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Daphne Deckers over haar vader Richard

Dat de natuur helend is, ervaarde Daphne Deckers (53) toen haar vader overleed. Hij was bioloog. “Ik herinner me hem paddenstoelen en planten aanwijzend tijdens onze wandelingen. Toen hij in 2018 overleed aan de gevolgen van vasculaire dementie merkte ik dat ik daarna de seizoenen intenser beleefde. Zoals de eerste lente zonder mijn vader, toen ik het bijna onfatsoenlijk vond dat de natuur weer knoppen aan de bomen deed komen ten teken dat de lente doorbrak. Want nou ja, zeg! De wereld draaide ‘gewoon’ door, terwijl ik met dat grote verdriet zat.”

Daphne heeft een bloesemboom voor haar vader geplant. “Gedurende het eerste jaar na mijn vaders overlijden zat eenzelfde vogeltje steeds in die boom te zingen. In die tijd struikelde ik ook zowat over veertjes op straat. Van veertjes wordt gezegd dat het boodschappen van gene zijde zijn. Ik geloof dat graag. Richard niet. Die zegt nuchter: ‘We wonen aan een park, Daph, natuurlijk liggen hier overal veren.’ Maar ik geloof dat de natuur soms wijze levenslessen kan geven.”

Anky van Grunsven over haar vader

Tot aan haar vaders dood in 2004 was Anky van Grunsven (54) een vaderskindje. “Was hij niet aan het werk in zijn bouwbedrijf dan was hij actief met mij en mijn twee broers.” Op haar zesde verjaardag gaf haar vader haar een pony, Shetlander Heleentje. “Zelf was hij fanatiek ruiter, maar ik was in eerste instantie erg bang om te rijden. Toen we toch in de wedstrijdfase belandden en we voor mij stad en land afreden, sterker nog: we de hele wéreld over vlogen voor mijn dressuur, grapte mijn vader tegen mijn moeder: ‘Gerarda, jij reist de hele wereld over om niks te zien’.”

Gerard Joling over zijn vader

Gerard Joling (62) was vastbesloten om bekend te worden. Toen hij eenmaal doorbrak bij de Soundmixshow, scoorde hij veel hits. Zijn ouders waren erg trots: “Mijn moeder was apetrots, maar mijn vader misschien nog wel meer. Die ging bij de kaasboer of in het café vragen of de mensen me op tv hadden gezien.” Zijn vader overleed in 1994: “Hij was een lieve man die erg van het leven hield.”

Gerard Joling jeugd  Beeld Privébeeld Gerard Joling
Beeld Privébeeld Gerard Joling
Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden