null Beeld

De meest voorkomende dromen tijdens quarantaine uitgelegd door experts

Heb jij de laatste tijd ook zo veel gekke dromen? Je bent niet de enige. Door de quarantaine hebben veel mensen meer en heftigere dromen. Een aantal experts leggen een paar van de meest voorkomende (corona)dromen uit. 

Van dromen over snacks tot sociale bijeenkomsten: dit betekenen de meest voorkomende dromen.

Dromen tijdens quarantaine

Dat je de afgelopen tijd zo veel droomt is dus niet puur toeval. Volgens slaapdeskundigen Rob de Ron en Winni Hofman zijn hier een aantal verklaringen voor. Aan RTL Nieuws legt De Ron uit dat het onder andere komt doordat we massaal thuiswerken. Hierdoor gaat je wekker minder vroeg, waardoor je uit jezelf al voor de wekker wakker wordt. Daardoor worden je dromen minder abrupt afgebroken, waardoor het een natuurlijker verhaal wordt. Ook kun je hierdoor je dromen vaker onthouden. Daarnaast is een oorzaak voor het vele dromen volgens Hofman dat we ons dagelijkse ritme kwijt zijn en ons sociale leven op zijn kop staat. Daardoor komt het ook vaker voor dat je droomt over het coronavirus of hier zelfs nachtmerries over krijgt.

Meest voorkomende dromen

Naast dat je dus veel kunt gaan dromen over het coronavirus, zijn er nog een aantal andere onderwerpen die bij veel mensen in hun dromen voor lijken te komen. Verschillende experts leggen aan Huffpost de verklaringen en metaforen van deze dromen uit:

Dromen over snacks

Naast wilde dromen hebben veel mensen ook moeite om niet continu naar snacks te grijpen. Blijkbaar speelt dit zo’n grote rol, dat het ook in veel dromen voorkomt. Volgens klinisch psycholoog Carla Marie Manly is het missen van snacks in je dromen een metafoor voor een uitgeput gevoel. Je mist een beloning in je leven en hebt het gevoel dat je iets is afgenomen. Daar kunnen wij ons in deze tijd wel iets bij voorstellen.

Dromen over sociale bijeenkomsten

Misschien heb je je verjaardag wel in thuisisolatie moeten vieren, of je bruiloft door het coronavirus moeten afzeggen. Dit en andere mijlpalen zijn ook een van de meest voorkomende onderwerpen in dromen tijdens de quarantaine. Volgens psycholoog Anjhula Mya Singh Bais hebben de mijlpalen of sociale bijeenkomsten zoals een verjaardag of bruiloft te maken met dat je je veel bezighoudt met de grotere gevolgen van het coronavirus. Je betrekt het effect van de crisis op de mensheid, in plaats van alleen op jezelf. Ook staan deze mijlpalen symbool voor de verhouding tussen leven en dood, een onderwerp waar je onbewust misschien veel mee bezig bent. Ben je in je dromen over sociale bijeenkomsten meer te vinden in bijvoorbeeld een dierentuin of pretpark? Dan heeft het meer te maken met dat je je vrijheid mist.

Lees ook: Dit betekenen de 7 meest voorkomende dromen

Dromen over overleven

Een van de meest voorkomende dromen tijdens de coronacrisis is gebaseerd op overleven. De meeste mensen combineren hier hun coronasituatie met een film of serie. Zo zit je bijvoorbeeld in je droom ineens in de Hunger Games of moet je overleven in The Walking Dead. Volgens psycholoog Singh Bais heeft dit te maken met de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt. De wereld verandert en we weten nog niet hoe het er straks uit gaat zien. Hierdoor gaan je hersenen in je dromen op overlevingsstand en bedenk je allerlei scenario’s waarin je moet survivallen. Zo wek je volgens deze psycholoog nieuwe hoop, een gevoel van voorbereid zijn en stabiliteit. Volgens droomanalist Jane Teresa Anderson kan het ook betekenen dat je onbewust strategieën bedenkt om de coronacrisis te overleven. Bijvoorbeeld als je je baan dreigt te verliezen of relatieproblemen hebt.

Dromen over een mysterieus persoon

De laatste van de meest voorkomende dromen tijdens quarantaine is een droom over een mysterieus persoon. Speelt je droom zich in een donkere ruimte af? Dan heeft het volgens droomexpert Lauri Loewenburg te maken met ‘donkere’ emoties. Dat houdt vooral in dat je de huidige situatie somber inziet. En ben je in je droom bang voor de mysterieuze persoon? Dan staat dat waarschijnlijk symbool voor je angst voor het coronavirus en gevolgen hiervan.

Bron | RTL Nieuws, Huffpost

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden