De maatregelen versoepelen: met deze tips voorkom je dat overprikkeld raakt
Vanavond is er weer een nieuwe persconferentie, waarin naar verwachting een heleboel versoepelingen worden aangekondigd. Zo’n beetje alle strenge coronaregels, zoals anderhalve meter afstand houden en mondkapjes dragen, zouden per 25 februari al komen te vervallen. We hebben bijna twee jaar uitgekeken naar het versoepelen van de maatregelen, maar hoe voorkom je dat je overprikkeld raakt als straks bijna alles weer terug naar normaal gaat?
Een volle agenda, grote groepen mensen bij elkaar, verjaardagen vieren, de stad in, niet meer thuiswerken: door alle lockdowns en maatregelen moet we weer wennen aan al die prikkels.
Terug naar normaal
Naar verwachting kunnen we tijdens de persconferentie vanavond een hoop versoepelingen verwachten per 18 februari en gaan we vanaf 25 februari zelfs weer bijna volledig van het ‘coronaslot’. Ook het Outbreak Management Team (OMT) heeft groen licht gegeven voor de versoepelingen die op tafel liggen. Dat zou het volgende inhouden:
Per 18 februari
- Horeca mag openblijven tot 01:00 uur.
- De quarantaineplicht bij een coronabesmetting gaat naar vijf dagen, mits je op de vijfde dag 24 uur klachtenvrij bent.
- Voor evenementen met minder dan 500 bezoekers geldt geen vaste zitplaats.
- Evenementen met meer dan 500 bezoekers mogen doorgaan met vaste zitplaats.
- Advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt.
- Advies om maximaal vier personen thuis te ontvangen vervalt.
Per 25 februari:
- Reguliere algemene sluitingstijden voor horeca weer van kracht.
- Mondkapjesplicht vervalt.
- Geen anderhalve meter afstand meer houden.
- Festival, nachtleven en evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen doorgaan mits bezoekers een negatieve test hebben.
- Geen coronatoegangsbewijs meer nodig (let op: in andere landen is dit waarschijnlijk nog wel verplicht).
Overprikkeld door het versoepelen van de maatregelen
Het blijft natuurlijk afwachten tot de persconferentie welke maatregelen versoepelen, maar doordat we weer meer richting ‘normaal’ gaan, is het niet gek dat sneller overprikkeld kunt raken. We hebben immers twee jaar geleefd in een wereld met lockdowns en coronaregels. Het is dan ook niet gek dat je misschien zelfs een beetje weerstand voelt, omdat je weer moet wennen aan het oude leven.
Nu de versoepelingen ineens snel gaan kan dat overweldigend voelen of het gevoel geven dat je geen controle meer hebt. Probeer daarom vooral niet te hard van stapel te lopen en weet dat je niet de enige bent die hier moeite mee heeft. Je hebt ook moeten wennen aan de pandemie en lockdowns, dus geef jezelf ook voldoende tijd om weer wennen aan het drukke leven.
Lees ook: Waarom lekken de coronamaatregelen altijd vóór de persconferentie al uit?
Tips tegen overprikkeling
Daarnaast delen Rode Kruis-psychologen Madelon en Esmée op de website van de organisatie een paar tips. Zo raadt Esmée aan om sociale activiteiten langzaam weer op te bouwen. Zie het als een soort training van je sociale spier. Maak bijvoorbeeld één afspraak per week, in plaats van je hele agenda direct vol te proppen. Heb je toch een overweldigend gevoel nadat je iets hebt ondernomen? Dan raadt Madelon aan om jezelf de tijd te gunnen om weer uit te rusten. Ga bijvoorbeeld even naar buiten of naar een andere, rustige ruimte als de prikkels je te veel worden. Probeer als je een plekje voor jezelf hebt gevonden om bijvoorbeeld je hand op je buik te leggen, drie seconden in te ademen en daarna langzaam in vijf seconden uit te ademen. Zo kalmeer je jezelf.
Om even uit je hoofd te komen raadt Madelon aan om je aandacht van je lichaam naar je omgeving te verplaatsen. Dat doe je bijvoorbeeld door vijf dingen te benoemen die je ziet, vier die je hoort, drie dingen die je kunt aanraken, twee dingen die je kunt ruiken en één ding te noemen dat je proeft.
Bron | Omroep West, Rode Kruis