Versoepelen maatregelen mensen kwetsbare gezondheid Beeld Sabine Tebbens
Beeld Sabine Tebbens

De maatregelen versoepelen maar dat betekent wél dat kwetsbaren juist meer risico lopen: ‘Het is een soort Russisch roulette’

De maatregelen versoepelen snel en we nemen zelfs afscheid van de basisregels zoals anderhalve meter afstand houden en de mondkapjesplicht. Veel Nederlanders zijn hier blij mee, maar voor mensen met een kwetsbare gezondheid is dat een heel ander verhaal. Zij zullen na twee jaren in isolatie nóg voorzichtiger moeten worden. Want met het versoepelen van de maatregelen komt het virus nog dichterbij.

We spraken Sabine Tebbens (37), lid van de actiegroep #GeenDorHout die meedoet aan het online protest #ZoHerkenJeOns over de impact die versoepelingen op kwetsbaren hebben.

Risico voor mensen met kwetsbare gezondheid door versoepelen van maatregelen

“Ik zit al sinds het begin van de coronacrisis in isolatie”, vertelt Sabine. “Ik doe heel veel niet, ik blijf thuis en daar kies ik zelf voor. Ik laat bijvoorbeeld ook mijn boodschappen bezorgen. Maar ik moet wel regelmatig naar het ziekenhuis, dat kan ik niet vermijden. Ik ben daarom ook heel blij dat de ziekenhuizen wel besloten hebben om de anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht te behouden.” Ondanks haar ziekenhuisbezoeken heeft Sabine het afgelopen jaar toch veel zorg gemist door de pandemie. “Daar ben ik lichamelijk ook door achteruit gegaan”, weet zij. “Inmiddels ben ik op een punt beland dat ik geen keuze meer heb. Dus het versoepelen van de maatregelen betekent voor mij dat de kleine, noodzakelijke dingen die ik moet doen onveiliger worden. Daardoor moet ik nog meer binnenblijven.”

Sabine vervolgt: “Je hoopt dat het op een gegeven moment veiliger wordt, door te vaccineren en te boosteren, maar afgelopen week werden er gemiddeld nog meer dan 60.000 mensen positief getest op het coronavirus. Dat maakt het voor mij een soort Russisch roulette.”

Maatregelen op essentiële plekken

“Het zou zo fijn zijn geweest als op essentiële plekken en winkels de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand houden nog wel van kracht bleven. En daarnaast ook écht gehandhaafd”, voegt Sabine daar direct aan toe. “Want dat zijn ook nog twee verschillende dingen. In de supermarkten is het bijvoorbeeld erg druk, staan mensen dicht op elkaar en worden mondkapjes niet goed gedragen. En ook in het openbaar vervoer houden mensen zich niet altijd meer aan de regels. Daar wordt naar mijn idee te weinig op gehandhaafd en daardoor bieden de regels alsnog weinig veiligheid.”

#ZoHerkenJeOns

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) zou iedereen na het versoepelen van de maatregelen rekening moeten houden met mensen met een kwetsbare gezondheid. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik loop met een kruk, rijd met mijn rolstoel of scootmobiel, dus aan mij zie je nog dat er iets is”, legt Sabine uit. “Dat is niet bij iedereen het geval. Je kunt bijvoorbeeld niet altijd zien dat iemand een chronische ziekte of onderliggende aandoening heeft of om een andere reden tot de kwetsbare doelgroep behoort. Ook zijn het niet alleen maar ouderen, zoals vaak wordt gedacht, maar kunnen mensen van alle leeftijden kwetsbaar zijn.”

Om meer bewustwording te creëren is de online actie #ZoHerkenJeOns opgezet. Mensen die tot de kwetsbare groep behoren, delen op social media een foto met hun naam, leeftijd, informatie over zichzelf en over hun ziekte. “Zo willen we laten zien wie ze zijn”, vertelt Sabine. “Ik ben ook iemands geliefde, ik heb ook familie die van mij houdt, vrienden om mij heen en ik doe vrijwilligerswerk. Het feit dat ik kwetsbaar ben, wil niet zeggen dat ik niks waard ben. Je kan niet zeggen: sluit je maar op. Maar dat is wel wat je continu naar je hoofd krijgt.”

#ZoHerkenJeOns Beeld Sabine Tebbens
Beeld Sabine Tebbens

Vermoeiende strijd

Sabine vervolgt: ‘Houd jezelf veilig’, klinkt vaak het advies voor kwetsbaren, maar daarmee komt er veel verantwoordelijkheid bij deze groep mensen te liggen. We hebben thuiszorg, huishoudelijke hulp, we moeten naar het ziekenhuis, er moet bloed geprikt worden, mensen hebben een baan waardoor ze zonder thuiswerkplicht weer naar kantoor moeten komen. Het werkt op zoveel vlakken door. En we doen al zoveel om zo min mogelijk risico te lopen, maar de mensen met een kwetsbare gezondheid worden echt vergeten.” Sabine noemt de situatie heel vermoeiend. “Zoveel kwetsbaren zijn gewoon kapot van het vechten. En we vragen echt niet veel. Ik hoef niet uit eten of naar de bioscoop, maar op de essentiële locaties zou het al zo’n verschil maken als de mondkapjesplicht en anderhalve meter afstand nog gehandhaafd blijven. Mijn leven staat al twee jaar stil.”

Geen hulp

Volgens Sabine is het advies aan kwetsbaren om drukke ruimtes te vermijden, niet met het openbaar vervoer te gaan of geen boodschappen te doen natuurlijk goed bedoeld. “Maar dat doen we al twee jaar niet. En er komt ook geen hulp. Denk bijvoorbeeld aan gratis zelftesten en mondkapjes of het aanbod om een keer per week de boodschappen te doen voor kwetsbaren. Dat blijft ook uit.”

Houd rekening met kwetsbaren

Sabine benadrukt om met het versoepelen van de maatregelen rekening te houden met kwetsbaren. “Op het moment dat je ziet dat iemand een mondkapje draagt, blijf dan bij die persoon uit de buurt. Houd extra afstand, loop met een boogje om diegene heen. Als dat nou de allerkleinste kruimel is die de rest van Nederland ons kan geven, geef die dan alsjeblieft. Wíj kunnen niet meer doen dan zoveel mogelijk drukke plekken vermijden en zelf een mondkapje blijven dragen.”

Maryse De BruijneSabine Tebbens
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden