De levensverwachting stijgt: 65-plussers worden ouder Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De levensverwachting stijgt: 65-plussers worden ouder

We worden massaal ouder. Daardoor moet bijvoorbeeld het pensioenstelsel op de schop en zien we de druk op de gezondheidszorg toenemen. Dat we ouder worden, bevestigt het CBS met nieuwe prognoses.

Het CBS brengt de levensverwachting in kaart en ziet dat Nederlanders die in 2028 de leeftijd van 65 jaar hebben, op dat moment gemiddeld nog dik 21 jaar voor de boeg hebben. Het CBS onderzoekt dit omdat ons ouder worden onder meer belangrijk is voor de AOW-leeftijd van de toekomst. Als we steeds langer leven, moet de AOW-leeftijd mogelijk verder verhoogd worden om de uitkering betaalbaar te houden.

De levensverwachting verandert elk jaar een beetje. Het CBS benadrukt dan ook dat de prognoses onzeker zijn. Op dit moment is de levensverwachting voor vrouwen hoger dan mannen. Mannen leven gemiddeld 2,6 jaar korter. De levensverwachting van 65-jarigen is door de jaren heen gestegen. In 1950 hadden 65-plussers nog 14,3 jaar in het verschiet, in 2019 was dit 20,1 jaar. In de coronajaren daalde dit weer even naar 19,5 jaar. In beide coronajaren stierven ongeveer tien procent meer mensen dan waarop eerder was gerekend.

Levensverwachting in 2022

In 2022 zijn er tot nu toe zeven procent meer mensen dan verwacht overleden. “Afhankelijk van de ontwikkeling in de rest van het jaar zal de levensverwachting ook in 2022 lager zijn dan wanneer er geen corona was geweest,” schrijft het CBS. Maar dat betekent niet dat de coronapandemie de levensduur, die over het algemeen stijgt, beïnvloedt. Dat verwacht de organisatie, zich baserend op voorbeelden uit het verleden. “Na vorige perioden met hoge sterfte, zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting snel weer terug op het oude niveau.”

Het CBS benadrukt wel dat prognoses altijd onzeker zijn.

Zestiger staat volop in het leven

Eerder dit jaar deden we bij Margriet een onderzoek in samenwerking met Bureauvijftig, waaruit al bleek dat de 60-plusser nog volop in het leven staat. Zo droomt de zestiger nog volop over het maken van mooie reizen en voelt de helft van de zestigers zich jonger dan hun daadwerkelijke leeftijd. Kortom: de zestiger geniet, droomt en maakt plannen.

Bron | ANP, CBS

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden