Margriet logo
De invloed van volle maan en springtij op storm: dit kunnen we deze maand verwachten  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De invloed van volle maan en springtij op storm: zo zit dat

Volle maan zorgt voor springtij en dat zorgt weer voor storm, althans: dat wordt vaak gedacht. Op zondag 5 februari staat er weer een volle maan aan de hemel en is het dus ook springtij, maar betekent dat ook dat we een storm kunnen verwachten? Margriet zocht het uit.

Invloed volle maan

De volle maan heeft volgens Berend van Straaten, meteoroloog bij Weeronline, op een bepaalde manier invloed op het springtij. Aan Margriet vertelt hij: “Springtij ontstaat als er een volle maan is, omdat de maan en de zon dan op één lijn staan met de aarde waardoor er meer aantrekkingskracht is op het water. Dit zorgt ervoor dat het water zijn hoogste stand bereikt.”

Storm door volle maan en springtij

Daarentegen kan springtij geen storm creëren en betekent het ook niet dat er storm op komst is. Van Straaten legt uit dat de maan invloed heeft op het water, waardoor er springtij ontstaat, maar niet op de omstandigheden in de atmosfeer. “De straalstroom in de atmosfeer, de wind die op ongeveer tien kilometer hoogte waait, bepaalt of er storm komt of niet. De afgelopen maanden is dat niet het geval geweest.” Wel is de combinatie van springtij en storm enorm gevaarlijk. “Springtij is hoog water en storm stuwt dat water alleen maar meer op. Hierdoor kunnen duinen breken en zware overstromingen plaatsvinden. Dat was bij de Watersnoodramp in 1953 het geval. Toen hadden we een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij. Gelukkig hebben we dat daarna nooit meer meegemaakt.”

Weersvoorspelling februari

Begin 2022 hadden we maar liefst zes stormen in een paar weken, onder andere: Dudley, Eunice en Franklin. Toch hoeven we ons daar nu volgens hem geen zorgen om te maken. “De straalstroom lag toen heel erg hoog, maar dat is nu niet het geval. Dat is dan ook precies de reden waarom we voorlopig nog geen storm hoeven te verwachten. In de tweede week van februari verwachten we juist heel mooi weer. Het wordt de hele week droog met veel zon.”

Volgens Van Straaten neemt de kans op wisselvalliger weer richting het einde van de maand wel toe, maar of daar zware stormen bij komen kijken valt nu nog niet te zeggen.

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden