Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Ga je mee naar de hamam?

hamam_u.gif

Geen betere voorbereiding op de zomer dan de hamam. Grondig wassen, scrubben en masseren, en dan fris, glad en vooral ook ontspánnen je bikini in!

Wat staat je te wachten?
Verwarmen, spoelen, inzepen, scrubben en masseren zijn ingrediënten van zowel de Turkse als de Marokkaanse traditie, maar er zijn ook verschillen, zelfs tussen de hamams onderling. De meest gangbare rituelen:

Spoelen en verwarmen
Of je nu begint in de stoomcabine of plaatsneemt op een verwarmde steen terwijl je je overgiet – of nog fijner: láát overgieten – met zalig warm water, het doel is hetzelfde: het eerste vuil van je lichaam spoelen, je lijf verwarmen en je poriën openen, waardoor afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd.

Inzepen en scrubben
Insmeren maar! Volgens goed Turks gebruik met pure olijfzeep. Bij sommige Turkse behandelingen komt hier een speciaal geweven zak gevuld met water en olijfzeep aan te pas, die zowel reinigt als licht masseert en de huid week maakt. In de Marokkaanse hamam wordt sabon beldi gebruikt, een donkere olijfzeeppasta die je tien tot vijftien minuten kunt laten intrekken (korter mag ook), vaak in de hete, vochtige ruimte van de hamam. De antimicrobiële zeep weekt dode huidcellen los en verzacht, reinigt diep, herstelt je huid en zorgt voor een zijdeachtige glans. In tegenstelling tot de Turkse olijfzeep schuimt het nauwelijks. Vervolgens afspoelen en scrubben met een traditionele scrubwashand (en weer naspoelen) om de dode huidcellen te verwijderen. Schrik niet: het kan er zo grondig aan toe gaan dat het ‘vuil’ in slierten van je lijf vliegt.

Masseren
Een van de hoogtepunten van het Turkse ritueel, dat je láát doen: bedekt worden met een deken van schuim. Met een met olijfzeep gevulde schuimzak van Egyptisch katoen – een veredelde kussensloop – wordt lucht gevangen, waarna de zak wordt uitgewrongen. Het resultaat? Een dikke deken van ragfijne schuimbelletjes. Met dit schuim word je ontspannen gemasseerd. De lange halen en het diepe kneden en strekken verbetert bovendien de bloedsomloop. Je kunt ook je haar met de zeep laten wassen.

Olie
Bij het Marokkaanse ritueel is een belangrijke rol weggelegd voor arganolie, die wordt gewonnen uit de noten van de Marokkaanse arganboom. Soms wordt het al gebruikt bij het scrubben, maar doorgaans wordt ermee gemasseerd, vaak nadat je tot rust bent gekomen met een kopje thee. Arganolie doet wonderen voor je huid en haar: het hydrateert, verzacht ruwe plekjes, beschermt tegen veroudering, vermindert de invloed van vrije radicalen en geeft glans.

Inpakken
Ook typisch voor de Marokkaanse hamam is het volledig insmeren met rhassoul: zuiverende klei uit het Marokkaanse Atlasgebergte. Dit laat je een aantal minuten inwerken tijdens een stoombad, of je laat je inpakken met folie. Het reinigt diep, werkt desinfecterend, verstevigend, verzachtend en verjongend en voedt je huid met mineralen en sporenelementen. Het absorbeert vet en vuil op een milde manier en is dus ook erg fijn voor een gevoelige, onrustige huid en je gezicht.

Tot slot
En dan, als je helemaal gloeiend schoon, zacht en ontspannen bent, mag je ter afsluiting in een koelere ruimte tot jezelf komen met thee en iets lekkers. Hmm…
Let op: hoe traditioneler de hamam, hoe steviger de scrub en massage. Kijk in de echte hamamlanden ook niet raar op als je tijdens het afspoelen af en toe een genadeloze plens koud water over je heen krijgt.

Doen: het Margriet hamam-arrangement

Tegen inlevering van deze uitknipbon krijgen Margriet-lezers een hamambehandeling van 45 minuten plus sauna-entree voor € 52,50 p.p. in plaats van € 69,50. Geldig van 1 mei tot 1 september 2015. Kijk hier voor meer informatie.

 

Ook interessant