Naar de radio luisteren: wat kost dat eigenlijk? Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

De hele dag de radio aan: zóveel kost dat

Meezingen met populaire hits of een gezellig gesprek op de achtergrond: wie is er niet opgegroeid met de radio? Nog steeds luisteren veel Nederlanders er vrijwel dagelijks naar. Maar wat kost dat eigenlijk, een hele dag de radio aan?

Luisteren naar de radio kun je op verschillende manieren doen, daar horen ook verschillende prijzen bij.

Wat kost de radio?

Bijna iedereen heeft een wekkerradio in huis. Misschien zelfs wel meer dan één. Dit apparaat staat eigenlijk altijd aan, omdat het dagelijks wordt gebruikt om wakker te worden. Als de wekkerradio aanstaat, maar je geen radio luistert, verbruik je ongeveer zeven à tien Watt. Op jaarbasis ben je dan al snel 14 à 20 euro kwijt aan stroom bij het gebruik van één wekkerradio.

Om naar de radio te luisteren gebruiken veel mensen een stereoset of een soundbar. Deze apparaten verbruiken ook stroom als je ze niet gebruikt. Als je deze apparaten langere tijd niet nodig hebt, doe je er dus goed aan om de stekkers uit het stopcontact te halen. Het precieze stroomverbruik hangt natuurlijk af van welk apparaat je precies in huis hebt.

Met een soundbar kun je ook naar de radio luisteren. Via bluetooth kun je muziek, podcasts en radio-uitzendingen streamen via je smartphone of tablet. Qua stroom verbruikt een soundbar ongeveer 17,5 kWh per jaar. Dat komt neer op ongeveer tien euro. Bij een stereoset is dat net wat hoger.

Radio luisteren op je smartphone

Met je smartphone kun je ook onderweg naar de radio luisteren. Dat doe je meestal door te streamen via internet, met een app op je telefoon. Let wel op dat als je dat doet, je internet van je maandelijkse databundel verbruikt. Als je gaat streamen in hoge kwaliteit ben je vaak al snel door je bundel heen. Je kunt er wel voor kiezen om de kwaliteit lager te zetten. Voor het luisteren naar een praatprogramma is die kwaliteit voldoende. Luister je op die lage kwaliteit? Dan kost dat per uur 28,8 MB aan data. Streamen op hogere kwaliteit kost al snel twee keer zoveel data. Het is dus aan te raden om de lagere stand in te schakelen als je radio luistert op je telefoon.

Bron | Consumentenbond, Bespaar Energie, AD

Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden