Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

De beste tuintips voor het najaar van Rob Verlinden

tuinadvies-rob-verlinden.png

Veel mensen denken dat in de tuin werken vooral iets is voor in de lente. Een groot misverstand, zegt Rob Verlinden van het SBS6-programma Robs grote tuinverbouwing. Ga juist vanaf september lekker aan de slag om de komende maanden nog volop van de tuin te genieten.

Bakken verversen

“Door de vele regen van de afgelopen weken zijn veel bloembakken vol water komen te staan en zien planten en bloemen er verloren uit of zijn verdronken. Door de bakken te verversen met mooie najaarsbloeiers – en die zijn er volop – creëer je meteen weer meer kleur in je tuin. En hiervan kun je tot de eerste vorstdag genieten.”

Maak een bollenplan

“Om te zorgen dat je tuin de hele winter kleurrijk blijft, kun je in september al beginnen met het plaatsen van bollen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sneeuwklokjes en anemonen, die je tuin meteen opvrolijken in de winter.”

Tuin opruimen

“Het is echt een misverstand dat je in het najaar niets hoeft te doen aan de tuin. Dode planten en bladeren blijven liggen en mensen gaan er vanuit dat dat goed is voor de vegetatie. Dat is niet zo. Met tuinsafval recycle je alleen maar de schimmels en ‘verziek’ je dus eigenlijk je tuin. Opruimen betekent dus vooral schimmels en ziektes verwijderen.”

Snoeien

“Ook snoeien vraagt enige voorzichtigheid. Ga selectief te werk en bekijk welke struiken echt gesnoeid moet worden. Algemene regel: als je niet weet wat je moet snoeien, doe niets. Het kan zijn dat een struik juist door het snoeiwerk niet eens meer de winter haalt. Zonde. Een mooie struik die overigens prachtig bloeit in het najaar is de bloem der zeven zonen, ofwel de Heptacodium. Hij is niet zo bekend, maar echt een aanrader.”

Bomen verplanten

“Wil je een boom verplanten? Doe dat dan na 25 oktober. Bomen uit een pot kun je nu al verplaatsen.”

 

Meer tips van Rob Verlinden?

Als je nog meer vragen hebt over planten, bloemen en tuinen, moet je natuurlijk bij Rob Verlinden zijn. Al jaren is hij een instituut op het gebied van flora. Vanaf zaterdag 5 september om 17.00 uur is Rob op SBS6 weer te zien met de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Robs grote tuinverbouwing.

 

Ook interessant