PREMIUM
De 26 beste tips om duurzamer te leven
We gebruiken steeds meer producten en gooien steeds meer weg: dat is slecht voor de aarde en het klimaat. Hoog tijd dus voor duurzaamheid en een circulaire economie! met deze tips van A tot Z maak je een goede start.
Afval scheiden
Je hoort weleens dat afval scheiden geen zin heeft, omdat het uiteindelijk toch allemaal op een grote hoop belandt. Niet waar, volgens Milieu Centraal. Het is wel degelijk een goed idee. Afvalrecycling spaart grondstoffen uit: bomen voor papier, aardolie voor plastic en metaal voor apparaten en blik. Recyclen kost meestal veel minder energie dan het winnen van grondstoffen en het produceren van nieuwe materialen. Voor nieuw aluminium is bijvoorbeeld twintig keer zo veel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium. Lever ook je batterijen apart in. Het zink wordt onder andere gebruikt voor zinken dakgoten.
Wat hoort waar? Vind het op afvalscheidingswijzer.nl
Bonen eten
In mediterrane landen zijn bonen en erwten ontzettend populair. Geen wonder, want peulvruchten zijn niet alleen goede vleesvervangers, ze zijn ook nog eens heel gezond, vezelrijk en bovenal verschrikkelijk lekker. Geïnspireerd raken? De Bruinebonenbende laat je nieuwe combinaties en recepten zien. Kijk op bruinebonenbende.nl
Consuminderen
Alle spullen die we kopen hebben impact op het klimaat. Ze moeten namelijk worden gemaakt en dat kost grondstoffen en energie. Koop dus niet zomaar iets, maar vraag je af of je het echt nodig hebt. Zo niet: begin met consuminderen. Zet alles wat je normaal gesproken zou hebben uitgegeven aan kleding of spullen op een aparte rekening. Dit extra geld kun je in de toekomst gebruiken voor bijvoorbeeld een vakantie.
Delen
Delen is duurzaam. Want samen doen met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, auto of iets anders wat je niet continu gebruikt, scheelt voor het milieu én je portemonnee. Online platforms maken het gemakkelijker om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren. Van boeken tot babybadjes, van auto’s tot apparaten en van campers tot tuinen… Ga voor deelinitiatieven naar milieucentraal.nl en zoek op ‘deelinitiatieven’.
Ecosia
Goed doen voor de wereld terwijl je over het internet surft? Dat kan met Ecosia, een zoekmachine die al haar winst gebruikt voor klimaatacties. Tachtig procent gaat naar de financiering van boomplantprojecten over de hele wereld. Niet alleen goed voor de wereld, ook voor jou: Ecosia maakt geen profiel van je aan en verkoopt je persoonlijke gegevens niet aan adverteerders. Stel in als standaardbrowser via ecosia.org
Fair fashion
Fast fashion staat voor snel en goedkoop geproduceerd. Deze kleding is vaak ook goedkoop in de winkel, maar als iets weinig kost, betekent dat meestal dat de werkelijke prijs elders wordt betaald. Bijvoorbeeld door de mensen die de grondstoffen delven of verwerken. Productie gaat in lagelonenlanden vaak gepaard met uitbuiting van werknemers en onderbetaling van boeren en telers. Kies dus liever voor Fairtrade, het keurmerk dat eerlijke handel garandeert.
fairtradenederland.nl
Geredde maaltijden
We gebruiken een landoppervlakte met de afmetingen van China om eten te verbouwen dat uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. Wereldwijd verspillen we meer dan een derde van ons eten. Slecht, want voedselverspilling is verantwoordelijk voor tien procent van de wereldwijde uitstoot. Maar ook absurd en zonde. Too Good To Go wil dit probleem oplossen met geredde maaltijden. Download de app en red én geniet van heerlijk, onverkocht voedsel.
toogoodtogo.nl
Herkomst checken
Voor producten zijn grondstoffen nodig. De productie daarvan kan grote impact hebben op de natuur of biodiversiteit. Denk aan shampoo en voedingsmiddelen met palmolie, waar bomen voor worden gekapt. Het goede nieuws: als consument kun je invloed uitoefenen. Controleer voor de herkomst van alle grondstoffen de ingrediëntenlijst op de verpakking en kijk ook bij kledingstukken waar ze vandaan komen. Sommige merken zijn milieubewuster en duurzamer dan andere. Mudjeans, Nudie Jeans, Patagonia en Vaude zijn voorbeelden van bewuste merken. Wil je weten hoe je favoriete merk het doet? Kijk op rankabrand.nl
Inmaken
Conserveren, ook wel inmaken genoemd, is een oude bewaartechniek. Vroeger werd de oogst van seizoensproducten voor de rest van het jaar ingemaakt. Ook in de huidige tijd biedt inmaken uitkomst. Bijvoorbeeld als je groenten en fruit overhebt. Of als je verse producten hebt die niet meer zo lekker zijn, maar die je ook niet wilt weggooien. Inmaken is weer hip. Er zijn vele boeken over volgeschreven. Zuurgoed van Sanne Zwart bijvoorbeeld (€ 24,99, Terra).
Jezelf een uitdaging opleggen
Spreek met jezelf af om een halfjaar of een jaar niets nieuws te kopen/om drie dagen in de week vegetarisch te eten/om koud (af) te douchen/om geen plastic tasjes meer aan te schaffen/om de fiets te nemen voor alle bestemmingen binnen vijf kilometer vanaf je huis.
Koop lokaal
Het eten dat we kopen wordt over de hele wereld geproduceerd. Als je lokale producten koopt, bijvoorbeeld direct van de boer, verklein je onmiddellijk je ecologische voetafdruk.
Labels controleren
Gelukkig zijn er steeds meer merken die zo duurzaam mogelijk willen produceren. Er zijn verschillende duurzaamheidslabels. Het eco-label, onder andere voor goed geproduceerd katoen, is het bekendst. Ook het keurmerk On the way to PlanetProof staat voor producten die duurzamer zijn geproduceerd en daardoor beter zijn voor natuur, klimaat én dieren.
Maatschappelijke bank kiezen
Banken zijn grote investeerders. Sommige banken investeren in fossiele grondstoffen. Of in wapens. Zo dragen ze bij aan een ongezondere en minder veilige wereld. Andere banken steunen juist maatschappelijke projecten of duurzame initiatieven, zoals ASN en Triodos. Door een keuze te maken voor een bank kun je meehelpen het verschil te maken. Op eerlijkegeldwijzer.nl zie je wat jouw bank doet met je geld.
Natuurwandelingen
Wie groen ontmoet, groen doet. Dat is natuurlijk geen echt spreekwoord, maar zou het wel kunnen worden. Want wie vaak de natuur in gaat, krijgt meer oog voor en verbinding met zijn of haar leefomgeving. Daardoor ga je vanzelf (nóg) milieubewuster leven.
Offline gaan
Internet wordt steeds sneller en heeft daarvoor steeds meer energie nodig. Elke keer als je online gaat, of dat nou op je tablet, telefoon of computer is, verbruik je energie. Zet je apparaten elke week een dag of dagdeel uit. Dat is niet alleen goed voor de aarde, ook voor jezelf is het fijn om af en toe even offline te zijn.
Plastic vervangen
Er komt elke dag meer plastic bij dan we kunnen opruimen, ook al doen we nog zo ons best. De enige oplossing: minder plastic gebruiken. Hergebruik tasjes of gebruik een speciale boodschappentas. Koop geen plastic waterflesjes en gebruik een herbruikbare beker voor je koffie voor onderweg.
Quality first
Goedkoop is duurkoop, zeggen ze. Oftewel: goedkoop geproduceerde producten moet je vaak al snel vervangen. Heb je iets nieuws nodig? Ga dan voor quality first. Oftewel: kies dan voor kwaliteit. Dat kost wat meer, maar je hebt er ook veel langer plezier van.
Repareren in plaats van nieuw kopen
Het (laten) repareren van kapotte spullen is beter voor het milieu, want voor nieuwe producten zijn vaak veel energie en grondstoffen nodig. Geef je spullen daarom een tweede leven. Kijk op YouTube voor tutorials of kijk op en . Heb je twee linkerhanden? Breng je spullen dan naar een Repair Cafe.
Seizoensgroenten
Sperzieboontjes uit Kenia, aardbeien uit Spanje… Niet goed voor het klimaat om ze van zo ver te halen, maar ook niet voor de kwaliteit van ons voedsel. Want een tomaat die een week onderweg is geweest, is veel minder lekker dan een tomaat die bij wijze van spreken zo van de plant op je bord belandt. Kies daarom voor seizoensgroenten. Die komen van dichtbij en zijn niet alleen altijd op hun best, maar óók op hun goedkoopst. Minder foodmiles, meer smaak. Dat geldt trouwens ook voor vis: beter een Hollandse haring dan een Thaise tilapiafilet. Wil je weten welke groente wanneer in het seizoen is? Kijk op groentegroente.nl/seizoensgroenten/
Thermostaat omlaag
Energie besparen kan gemakkelijk door de thermostaat omlaag te draaien. Eén graad scheelt op jaarbasis al veel gas. Tip: blijf niet te lang stilzitten in een koelere kamer. Bewegen zorgt ervoor dat je lichaam zelf energie en warmte produceert. En trek een warme trui aan. Ben je een echte koukleum? Dan is er altijd nog thermo-ondergoed.
Universeel schoonmaakmiddel
Voor elke schoonmaakklus is er wel een speciaal schoonmaak-middel. En al die middelen moeten worden geproduceerd en in plastic worden verpakt. Bovendien zitten ze bomvol schadelijke stoffen die na het schoonmaken van je toilet, oven, vloer, ramen of badkamer in het riool belanden. In grootmoeders tijd was er slechts één universeel schoonmaakmiddel: groene zeep. Dat bestaat nog steeds en wordt nog steeds een ‘wondermiddel’ genoemd. Van ramen tot pannen en van het toilet tot de vloer, groene zeep is geschikt voor álle schoonmaakklussen. En: biologisch afbreekbaar. Dus niet alleen gezonder voor het milieu, maar ook voor jezelf.
Vlees vervangen
De productie van vlees kost veel water, energie, veevoer en brandstof. Ook wordt gedurende het hele productieproces veel stikstof uitgestoten. Minder vlees eten helpt. Kun je echt niet zonder? Begin dan eens met het vervangen van één vleesmaaltijd per week door een vegetarische maaltijd met peulvruchten.
Water besparen
Was je kleren niet vaker dan nodig. Dat scheelt water én je kleren blijven langer mooi. Heb je een trui die stinkt? Vaak zijn het bacteriën die de vieze geur veroorzaken. Doe de trui niet in de wasmachine, maar in de vriezer. De bacteriën kunnen niet tegen kou, dus daarna is je trui weer lekker fris. Nog een waterbesparingstip: douchewater doet er vaak even over voordat het is opgewarmd. Laat die koude liters niet weglopen, maar vang ze op om het toilet mee door te spoelen of de planten water te geven.
XL-verpakkingen kopen
Verpakkingsmateriaal van etenswaren en huishoudelijke producten, zoals plastic zakken en flacons, zorgt voor veel afval. Kies waar je kunt voor XL-verpakkingen. Zeker als het gaat om producten die je vaak nodig hebt. Een extra grote fles wasmiddel is qua afval een betere keuze dan drie kleintjes. En een grote familiezak chips is beter dan een feestverpakking met verschillende kleine zakjes.
Yoghurt van soja
De productie van zuivel heeft grote impact op het klimaat omdat het proces veel landbouwgrond, veevoer en water vereist. Plantaardige yoghurt past dan ook perfect in de duurzaam-heidstrend. Maar welke yoghurtsoort is het duurzaamst? Sojayoghurt, blijkt uit onderzoek van onder andere Stichting Natuur en Milieu. Voor soja is veel minder water nodig dan voor de teelt van bijvoorbeeld amandelen. Maar worden er voor soja dan geen bossen gekapt? Voor soja als veevoer vaak wel, voor de yoghurtproductie niet, blijkt uit datzelfde onderzoek.
Zero waste in de badkamer
De badkamer is een plek waar veel afval wordt gecreëerd. Denk maar aan al die spuitbussen, plastic flessen en verpakkingen. Ga voor zero waste en schakel over op blokken zeep, shampoo en conditioner. Die zijn verpakt in papier en dus een stuk beter voor je ecologische footprint. Kies ook voor duurzame, afvalvrije deodorant met alleen maar natuurlijke ingrediënten. Dus zonder aluminium, parabenen en drijfgassen.