Dat wordt omfietsen: op déze plekken gaat de veerpont niet  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat wordt omfietsen: op déze plekken gaat de veerpont niet door de lage waterstand

Als je tijdens het wandelen of fietsen van plan was om de veerpont te nemen, let dan goed op. Op diverse plekken langs de grote rivieren zijn namelijk veerponten uit de vaart gehaald door de extreem lage waterstanden.

Goed om te weten voor je op reis gaat. Veel mensen moeten namelijk al kilometers omlopen, -rijden of -fietsen.

Geen veerpont door droogte

Door droogte is de waterstand al een tijd lang lager dan gemiddeld, maar inmiddels ligt deze zo laag dat het de veerponten beïnvloedt. Op diverse plekken in het land gaat de veerpont niet meer, of is beperkt wie er wel en niet mee mag op zo’n boot. Veel veren en ponten maken deel uit van populaire fiets- en wandelroutes, waaronder het Pieterpad. Als je niet weet dat het pontje niet gaat, kan het zo zijn dat je een flinke omweg moet maken. En dat is balen, zeker als je al lang onderweg bent.

Minder veerpontjes op de Rijn, Waal en Lek

Als je op de fiets over de Rijn naar de Arnhemse wijk Stadblokken-Meinerswijk moet, heb je bijvoorbeeld pech. De fiets- en voetveer kan hier namelijk geen fietsers meer meenemen, omdat het schip de laadklep niet meer kan laten zakken. Daardoor moet de veerpont omgekeerd aanmeren, wat zorgt voor een onveilige situatie wanneer er fietsers zijn.

Ook de Stichting Uiterwaarde, die tien voet- en fietsveren over de Waal, Nederrijn en Lek beheert, heeft vier verbindingen stilgelegd. Het gaat om de pontjes over de Waal tussen Beuningen en Slijk-Ewijk en die tussen Druten en Dodewaard. Ook de veerpont tussen Varik en Heerewaarden ligt stil. Ten slotte gaat de Liniepont, die over Nederrijn en Lek vaart van Culemborg naar Houten en Everdingen, ook niet. Omdat het rivierwater nog altijd zakt, is het mogelijk dat er nog meer verbindingen stilgelegd worden deze week. Datzelfde geldt voor verschillende andere veerpontverbindingen.

Bron | ANP

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden