Margriet logo
oplader Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Dat scheelt gedoe: straks dezelfde oplader voor alle telefoons, tablets en laptops

Ben je altijd op zoek naar dat ene oplaadkabeltje, omdat je voor elk apparaat een andere nodig hebt? Vanaf eind 2024 is dat verleden tijd, want dan moeten alle telefoons, tablets en e-readers op dezelfde oplaadkabel passen. Laptops volgen later.

Daarover zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en EU-lidstaten het vandaag eens geworden.

Dezelfde oplader voor alle apparaten

Nu heeft bijna elk apparaat (en merk) zijn eigen oplader. Eén oplader voor alle gadgets zou volgens de Europese Commissie een stuk handiger zijn. De nieuwe regel houdt in dat alle kleine en middelgrote apparaten, waaronder telefoons, e-readers, camera’s, tablets en koptelefoons, vanaf eind 2024 een zogenoemde usb-poort type-c hebben. Daarmee kunnen ze worden opgeladen met een universele oplader. De regel geldt ook voor Apple, die voor bijvoorbeeld iPhones en AirPods nu een andere aansluiting gebruikt.

Meerdere voordelen

Het gebruik van één oplaadkabel moet voorkomen dat mensen niet zo vaak een nieuwe kabel hoeven aan te schaffen. Je gebruikt dan immers dezelfde oplader voor al je apparaten. Ook kan het volgens de Europese Commissie een hoop elektronisch afval besparen. Uiteindelijk moeten ook alle laptops usb-c-aansluiting hebben, maar omdat zij vaak meer stroom (en daarom een andere adapter) nodig hebben, duurt die overgang wat langer. Laptopfabrikanten krijgen daar ruim drie jaar de tijd voor.

Bron | NU.nl

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden