Zó werd Queen Elizabeth bijna 100. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dankzij déze gewoonten werd Queen Elizabeth bijna 100

Op een gezonde manier honderd jaar worden: dat willen we allemaal wel. Queen Elizabeth werd bijna een eeuw oud. Wat deed ze in haar leven om gezond en gelukkig ouder te worden? We zetten het op een rij.

De gezonde gewoonten van Queen Elizabeth

Queen Elizabeth tikte bijna de honderd jaar aan. Bovendien was ze opvallend gezond. Dat kan deels liggen aan goede genen, maar waarschijnlijk meer aan de gezonde keuzes die ze maakte in haar leven. Zo sloeg ze bijvoorbeeld nooit een ontbijt over, had ze een rijk sociaal leven en ging ze vaak de natuur in. Dankzij déze gewoonten werd ze bijna honderd.

1. Een fijn liefdesleven

Elk huisje heeft zijn kruisje, maar Queen Elizabeth en Prins Philip waren erg gelukkig met elkaar. Uiteindelijk waren ze meer dan zeventig jaar getrouwd en zo’n liefdevol huwelijk is goed voor je gezondheid. Dat komt omdat je vaker een gezond gewicht behoudt, meer beweegt en op vakantie gaat.

2. Paardrijden

Van kleins af aan begon ze met paardrijden. Queen Elizabeth was zelfs zó dol op paarden dat ze haar zoon Charles een fokmerrie als huwelijkscadeau gaf. Paardrijden zorgt ervoor dat je meer in beweging komt. Met regelmatig bewegen kun je het verouderingsproces van onder andere je hersenen vertragen.

3. Elke dag goed ontbijten

Ontbijten was een belangrijk onderdeel van de dag voor Queen Elizabeth. Elke ochtend werd precies om 08.30 uur het ontbijt geserveerd. Wat at ze zoal? Broodjes met aardbeienjam of een kom met ontbijtgranen. Wie elke dag ontbijt, heeft een lager risico op hartaandoeningen en diabetes en wellicht heeft dat eraan bijgedragen dat ze zo lang leefde.

4. Lachen

Queen Elizabeth lachte vaak en stond bekend om haar gevoel voor humor. Ze hield ervan om grappen te maken: toen een toerist haar vertelde dat ze veel op de koningin leek, antwoordde Queen Elizabeth “Nou, dat is geruststellend!” Haar humor heeft bijgedragen aan haar gezondheid: lachen verbetert je stemming en sociale contacten én het zorgt voor minder stress.

5. Huisdieren hebben

Queen Elizabeth was een echte dierenvriend. Wie kent haar honden, de beroemde corgi’s niet? Het hebben van huisdieren is niet alleen gezellig in huis, het verlaagt ook je bloeddruk, vermindert stress en verlaagt het risico op kanker, diabetes of een depressie.

6. Zinvol werk doen

Koningin Elizabeth was de langstregerende Britse vorst en vrouwelijk staatshoofd. Ze stond bekend om haar ‘walkabouts’-tours, waarbij ze contact maakte met mensen over de hele wereld. Deze passie heeft waarschijnlijk een rol gespeeld in haar lange leven. Als je een passie hebt, ben je vaak gelukkiger en sta je positiever in het leven.

7. Thee drinken

Elke ochtend dronk Queen Elizabeth een kopje Earl Grey-thee. Zonder suiker, maar soms wel met een scheutje melk. Precies zoals veel Britten hun thee ook graag drinken. Drink je elke dag een kopje thee? Dat is goed voor je organen en het voorkomt chronische ziektes. Groene thee is gezond, maar zwarte thee ook: het stimuleert je immuunsysteem en je wordt minder snel ziek.

8. Snacken in kleine porties

Elke middag genoot Queen Elizabeth van brood met jam bij haar kopje thee. Om precies te zijn: witte boterhammen met boter en aardbeienjam die in rondjes werden gesneden, zónder korst. Je hoeft jezelf niet al het lekkers te ontzeggen, maar kies voor verstandige porties. Dat werkte prima voor Queen Elizabeth om bijna honderd te worden.

9. Een rijk sociaal leven

Het is niet altijd makkelijk om in de schijnwerpers te staan. Ondanks al die aandacht, had Queen Elizabeth een fijne vriendenkring om zich heen die altijd voor haar klaarstond. Eenzaamheid kan ervoor zorgen dat je minder lang leeft. Een rijk sociaal leven vergroot juist de kans dat je honderd wordt.

10. De natuur ingaan

Queen Elizabeth was dol op tuinieren en wandelen in de natuur. En dat is heel goed voor je gezondheid: allebei kunnen er allebei voor zorgen dat je langer leeft. In de natuur zijn vermindert stress, verlaagt je bloeddruk en zorgt ervoor dat je je fijner voelt. Queen Elizabeth had ook veel planten in huis en dat is goed voor je mentale gezondheid.

Bron | The Healthy, NOS

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden