Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom het niet nodig is om elke dag dagcrème te smeren

waarom-het-niet-nodig-is-om-elke-dag-dagcreme-te-smeren.jpg

Besteed jij elk jaar honderden euro’s aan dure dag- en nachtcrèmes? Dan kun je waarschijnlijk een hoop geld besparen.Je huid wordt namelijk helemaal niet gezonder van dat gesmeer elke dag.

“Vrouwen geadviseerd om dag- en nachtcrèmes te gebruiken om de huid te voeden, maar bij een gezonde huid is dat echt niet nodig”, zegt dermatoloog Kees-Peter de Roos op NU.nl.

Minder douchen

“Die maakt namelijk zelf al voldoende vet (talg) aan om de huid te beschermen. Ik denk dat het enige positieve bijeffect van al dat gesmeer is dat de huid wordt gemasseerd, maar bewezen is dat nog niet.” Vaak is stoppen met een andere gewoonte al genoeg om de huid tegen uitdroging te beschermen. “Minder douchen. Ik zie bijna dagelijks patiënten die huidproblemen hebben door te veel douchen en wassen. Zeep en warm, vaak heet, douchewater ontvetten de huid. Probeer daarom niet iedere dag onder douche te stappen en zet de kraan een stuk kouder.”

Uitzonderlijke gevallen

De Roos stelt wel dat dat alleen geldt voor mensen met een normaal huidtype. “Voor mensen met eczeem is het goed om regelmatig het gezicht en de rest van het lichaam in te vetten. Ik adviseer dan om voor het slapen vaseline-paraffine te smeren. Een aanvullende vette dagcrème is dan ook een goed idee. Medisch specialist huidziekte Marjolein Leenarts vult hem aan: “Voor mensen die het belangrijk vinden om huidveroudering te voorkomen, is dagelijkse zonbescherming echt een must. SPF is het beste middel om huidveroudering tegen te gaan. Ook voor mensen met een droge huid is het daarnaast goed om de huid een handje te helpen door middel van dagcrème.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Verschil in prijsklasse

En maakt het daarbij uit of je kiest voor een dagcrème van het huismerk van de drogist of het nieuwste dure middel van een bekend huidverzorgingsmerk? “Nee”, zegt De Roos. “Een goedkope, vette crème van een bekend merk werkt vaak even goed als het duurste middel. Producenten beloven van alles, maar de meeste toegevoegde stoffen werken helemaal niet. Van retinol, ofwel vitamine A, is wel aangetoond dat het rimpels tegengaat, maar in de meeste crèmes zit een te kleine concentratie om effect te kunnen hebben.”

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant