Misschien gebruik je het gat in je snijplank als haakje of als handvat. Maar het heeft eigenlijk ook nog een andere functie. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dáárom zit dat gat in je snijplank

De snijplank in je keuken is natuurlijk hartstikke handig. Je kunt er groente en fruit op snijden en tijdens het koken kunnen we niet zonder. De meeste mensen gebruiken dit keukengerei elke dag weer. Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft vrijwel elke snijplank een gat aan de zijkant, maar waarom zit dat er eigenlijk? We zochten het uit.

Gebruik je het gat als haakje of handvat? Het heeft eigenlijk ook nog een andere functie.

De functie van het gat in je snijplank

Op een snijplank kun je van alles snijden: van kip tot broccoli of koriander. Als je alle ingrediënten gesneden hebt, wil je ze uiteindelijk in de pan gooien om verder te gaan met het koken van je gerecht. Dan gebeurt het nog wel eens dat er wat stukjes ui of groenten nét niet in de pan belanden, maar er eigenwijs naast dwarrelen. En daar is het gat in je snijplank de oplossing voor. Dit gat kan namelijk gebruikt worden als trechter waar je de groenten of kruiden die je net gesneden hebt, doorheen kunt schuiven. Zo valt er niks naast de pan! Op die manier komt alles precies waar het zijn moet en kun je verder met je gerecht zonder een aanrecht vol snippers en verdwaalde stukjes groenten.

Een snijplank schoonmaken doe je zo

Na een (hopelijk) heerlijk diner staat daar nog een berg afwas op je te wachten in de keuken. Hoe zorg je ervoor dat die snijplank dan ook weer brandschoon wordt? Als je bijvoorbeeld bieten of rode kool hebt gesneden, kan de kleur nogal diep in je snijplank trekken. Dat is niet 1,2,3 met wat sop zomaar weggeveegd. Als je het niet grondig schoonmaakt, zie je rood-paarse kleur na weken nog zitten. Zelfs als je hem al meerdere keren hebt afgewassen.

Hoe krijg je de snijplank dan wél echt schoon? Dat kun je doen met citroen en zout. Pak een citroen en snijd deze door midden. Strooi flink wat zout over de snijplank en pers daar de halve citroen over uit. Als je dat een tijdje (zeg tien minuten) laat intrekken, pak je de andere helft van de citroen. Daarmee maak je met cirkels over de snijplank. Op die manier wordt je snijplank brandschoon en zal de kleur als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Bron |RTL Nieuws Culy

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden