Margriet logo
Zet je de radio ook weleens zachter zodra je verdwaald bent? Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Daarom zet je de radio zachter als je de weg kwijt bent

Meezingen met liedjes op de radio of naar een diepgaand interview luisteren: er zijn vele manieren om je te vermaken als de radio aanstaat in de auto. Maar neig je er ook naar om die radio direct zachter te zetten zodra je de weg kwijt bent of achteruit wilt inparkeren? Dan ben je zeker niet alleen. En er is een duidelijke reden waarom we dat doen.

Dat is een hele normale reactie, de oorzaak ligt bij het uitvoeren van taken in je hersenen.

Radio zachter

Met je zintuigen beleef je de wereld: je verzamelt informatie over je omgeving bij elkaar door dingen te zien, proeven, aan te raken, ruiken en te horen. Je hersenen zijn onderdeel van het centrale zenuwstelsel en voegen al deze informatie samen. Continue zijn ze bezig om uit te vogelen welke taak de hoogste prioriteit heeft. Ook beoordelen de hersenen wat hun secundaire taak is. Deze taak vindt tegelijkertijd plaats, maar krijgt iets minder aandacht dan de hoofdtaak.

Wisselen van taak

Je hersenen kunnen zo snel wisselen van taak dat zelfs wanneer je denkt dat je aan het multitasken bent, dat eigenlijk pure schijn is. Het lijkt misschien alsof we multitasken, maar in feite kunnen we dat helemaal niet. Het wisselen van taak lijkt vlekkeloos te verlopen, maar toch gaat er tijd verloren als je je aandacht van het ene naar het andere punt laat gaan. Het gaat dan slechts om een fractie van een seconde. Als je de weg kwijt bent tijdens het autorijden, bepaalt dit korte momentje bijvoorbeeld of je een straat wel of niet kunt vinden.

Ruimte om de weg te vinden

Kort samengevat: je hersenen kunnen prima één of twee taken uitvoeren, maar bij meer dan twee taken wordt het lastiger. Je hersenen worden dan minder effectief als het om prestaties gaat. Het zal dan ook sneller gebeuren dat je een foutje maakt. Als we een taak uitvoeren die we niet continu doen (denk aan inparkeren of de weg zoeken), zullen je hersenen zich beperken tot deze enkele taak. Daardoor luisteren we niet langer naar gesprekken in de auto en ook wordt ons gezichtsveld kleiner. Alle energie gaat uit naar je zicht en de ruimtelijke verhoudingen. Dit is de reden dat je de radio op moeilijke momenten vaak zachter zult zetten in de auto. Als je de radio zachter zet, wordt één taak weggehaald en komt er meer ruimte vrij voor de hoofdtaak: de weg terugvinden.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | AD

Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden