Dagen worden korter Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Daarom worden de dagen zo snel korter in september

Hoor je ook al mensen in je omgeving zeggen: ‘Wat wordt het alweer vroeg donker!’ Of heb je zelf deze uitspraak gedaan? Niet zo gek, want in september lijken de dagen steeds sneller korter te worden. De lampen moeten weer eerder aan en de vroege vogels worden weer in het donker wakker. Maar hoe kan het zo snel gaan?

Dat de herfst in aantocht is, merk je aan alles. Het is kouder, het regent en de dagen worden korter. Waar we een paar weken geleden nog tot laat buiten konden zitten, is dat er nu niet meer bij. En hoewel het misschien nog niet opvalt, wordt het ook alweer steeds later licht. Hoe kan het toch dat de dagen op zo’n hoog tempo korter worden?

Steeds sneller donker

Waar we net na de langste dag van het jaar, 21 juni, bijna niet merken dat de dagen korter worden, lijkt het nu ineens heel snel te gaan. Daar is een verklaring voor. Eerst worden de dagen maar langzaam korter, maar naarmate we richting de herfst gaan, gaat dit steeds sneller. Dit heeft te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon en het feit dat de aarde een beetje schuin staat. In de winter is het noordelijk halfrond van de zon af gericht, terwijl het in de zomer juist naar de zon toe staat. De seizoenen, en daarmee ook de daglengte, worden beïnvloed door de positie van de aarde ten opzichte van de zon. In de zomer is die hoek kleiner en is er langer zon, terwijl de hoek in de winter juist groter is. En dit verschil verandert niet met vaste snelheid.

Rond de equinox, het moment dat de zon recht op de evenaar schijnt, verandert de hoek sneller dan op andere momenten. Die equinox vindt plaats rond 23 september (en 21 maart in de lente). Een snellere verandering van de hoek betekent ook een snellere verandering van de daglengte.

Grote verschillen

Om te zien hoe snel de dagen korter worden, kun je kijken naar vorige week. Op dinsdag 13 september kwam de zon op om 7.11 uur en om 20.00 uur ging hij weer onder. Maar dinsdag 20 september komt de zon om 7.22 uur op en gaat hij al om 19.44 uur onder. In een week tijd is er dus bijna een halfuur daglicht minder. Het goede nieuws is dat het na deze week voorbij is met de snelle verkorting. Dan worden de stapjes weer wat kleiner en verliezen we, net als in de zomer, maar kleine beetjes zonlicht per dag.

Bron | Weer.nl, weeronline

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden