Daarom wil je een Margriet-kookboek uit de jaren zestig hebben
Sabina Posthumus schrijft voor het foodblog FavorFlav en zweert bij een Margriet-kookboek uit de jaren zestig. Het heeft voordelen als er geen foto’s van de gerechten in een kookboek staan, en de aantekeningen in de kantlijn van een thuiskok hebben z’n charme. Ze vertelt waarom ze dol is op dit exemplaar.
Er zijn al zoveel kookboeken, maar sommige klassiekers zijn onverslaanbaar. Ik zweer echt bij het Margriet-kookboek uit de jaren zestig. Ik zal uitleggen waarom.
Mijn moeder kreeg het boek toen ze ging trouwen, samen met het Margriet Huishoudboek. Ze had nog nooit een gehaktbal gedraaid of een peultje afgehaald, dus mijn oma dacht dat enige uitleg voor in de keuken wel nodig was. En dat treft: het Margriet-kookboek beschrijft alles wat je maar zou willen koken, bakken of braden. Ook fijn: van de gerechten staan weinig tot geen foto's in het kookboek. Verpruts je het gerecht? Dan heeft niemand dat door omdat er geen vergelijkingsmateriaal is. Het exemplaar van mijn moeder is helemaal stukgelezen, zo vaak heeft ze het gebruikt. Dus toen ik bij een tweedehandswinkel een knap exemplaar zag liggen, heb ik dat meteen meegenomen. Vijf redenen waarom ik zo dol ben op dit kookboek.
1. Handige richtlijnen
“Een slordige of met weinig zorg gedekte tafel kan niet de stemming scheppen, welke voor een gezellig en sfeervol samenzijn bij de dagelijkse maaltijden wordt vereist”, staat streng op bladzijde negen. Bladzijden vol aanwijzingen volgen hoe je een goede gastvrouw kunt zijn, hoe je de tafel moet dekken en hoe je gasten ontvangt. Het heeft een hoog Mad Men-gehalte, en daarom is het zo leuk om te lezen. “Steun, bij het aanbieden van warme schotels, losjes met de hand op tafel, maar buig niet te ver voorover en vermijd botsingen met de gasten.” Doe er je voordeel mee!
2. De fotografie
Aan de fotografie kunnen Jamie en Donna nog een puntje zuigen. Vrolijke kleuren en een hoog contrast. Toastjes en lekkere gehaktballetjes allemaal opgestapeld op een overvol buffet, dat de ideale opstelling voor het ‘bitter-uurtje’ moet voorstellen: ik krijg er zin in!
3. Recepten uit tijdperk van dinosaurussen
Net nadat de laatste dinosaurus aan de horizon was verdwenen, ontstonden recepten zoals ‘eenvoudige sinaasappelvla’ en ‘turfjes met bessensap’. Die staan ook in dit boek, zodat wij ze niet vergeten. En dat zijn alleen nog maar de toetjes! Wat denk je van gestoofde komkommers, garnalen in aspic of een gebraden gans? Ga je in die hippe kookboeken niet vinden!
4. Aantekeningen van thuiskoks
In mijn exemplaar heeft een handige thuiskok haar aantekeningen in de kantlijn gezet. Bij het recept van spruitjes staat dat ze 45 minuten kooktijd ‘een beetje te lang’ vindt (vooruitstrevend!). Ook pende ze neer dat het deeg van de appeltaart niet met margarine moet worden gemaakt. En bij het recept voor gevulde boterkoek staat gewoon: ‘heel lekker’. Dan wil je het ook zelf proberen, toch?
5. Tabellen en wecken
Een heel hoofdstuk over wecken en inmaken. Een tabel met fruit en groente van het seizoen. Een voedingsmiddelentabel. Het is allemaal buitengewoon grondig. Nog nooit nodig gehad, maar toch is het fijn dat het erin staat. Je zal het maar nodig hebben!
Bron: FavorFlav