Margriet logo
Doordat alles flink duurder is geworden gaat het wettelijk minimumloon omhoog. Toch stijgt de AOW niet mee. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dáárom stijgt de AOW niet mee met het minimumloon

Per 1 januari 2023 werd het minimumloon verhoogd met tien procent. De AOW stijgt niet mee. Waarom niet?

De AOW is gekoppeld aan het minimumloon. Bij alleenstaanden bedraagt de AOW-uitkering zeventig procent van het minimumloon. Bij mensen die getrouwd zijn of samenwonen met een partner bedraagt de AOW vijftig procent van het minimumloon. Normaal gesproken stijgt de AOW-uitkering als het minimumloon stijgt, maar nu niet.

Waarom stijgt de AOW niet mee met het minimumloon?

Begin dit jaar steeg het bruto minimumloon met tien procent tot 1.934,40 euro. De stijging van de AOW was minder hoog. Dat komt doordat de AOW niet afgestemd wordt op het bruto, maar op het netto minimumloon.

In 2024 komt er een verandering: de Eerste Kamer heeft akkoord gegeven op een nieuw loonstelsel waarbij het uurloon in plaats van het maandloon bepaalt hoe hoog het minimumloon is. Of je nu 36, 38 of 40 uur per week werkt, werknemers die het minimumloon verdienen, krijgen aan het eind van de maand allemaal hetzelfde bedrag uitgekeerd. Aan deze loonongelijkheid wordt een einde gemaakt met de invoering van het minimumloon per uur met ingang van 1 januari 2024. Werkenden die op basis van een minimumloon 38 of 40 uur per week werken gaan er financieel op vooruit: bij 38 uur per week stijgt het loon met ruim 5 procent en bij 40 uur met 10 procent. Het uurloon is namelijk gebaseerd op een 36-urige werkweek.

Wat betekent dit voor de AOW? De hoogte van de AOW is gekoppeld aan het minimumuurloon bij een 36 urige-werkweek. Omdat dat bedrag niet omhoog gaat, blijft ook de AOW hetzelfde. Later dit jaar zal bekend worden wat per 1 januari 2024 het minimumuurloon wordt en dus wat dit betekent als je 36, 38 of 40 uur per week werkt.

AOW aanvullen

Wil je naast je AOW wat bijverdienen of besluit je om door te werken na de AOW-leeftijd? De Rijksoverheid meldt dat dat geen invloed heeft op de hoogte van je AOW. Een aanvullend pensioen van je werkgever en bijverdiensten gaan niet van je AOW af. Doorwerken heeft ook geen negatieve invloed op het aanvullend pensioen dat je opbouwt bij je werk. Je kunt je AOW bijvoorbeeld aanvullen door één of meer van deze tips van het Enqueteplein op te volgen:

  • Verkoop spullen via Marktplaats. Je kunt bijvoorbeeld oude meubels opkopen, deze opknappen en voor een leuk bedrag verkopen.
  • Houd je van dieren? Je kunt geld verdienen met het uitlaten van honden of ga aan de slag als dierenoppas.
  • Als je van kinderen houdt, kun je aan de slag als gastouder. Je vangt thuis kinderen op van nul tot twaalf jaar en bezorgt ze bijvoorbeeld een leuke middag na school.
  • Je kunt er ook voor kiezen om een kamer in huis te verhuren aan een student of aan toeristen.
Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden