Houdbaarheid zelftesten  Beeld NurPhoto via Getty Images
Beeld NurPhoto via Getty Images

Daarom moet je op de houdbaarheid van je zelftesten letten

Sinds 11 april hoef je na een positieve zelftest geen bevestigingstest bij de GGD meer te doen. Maar als je al een tijdje een voorraad aan zelftesten hebt liggen, kijk dan eens goed naar de houdbaarheid. Want zo’n test gaat mogelijk sneller over de datum dan je zou denken en dat kan gevolgen hebben voor de uitslag.

We leggen je uit wat je moet weten over de houdbaarheid van zelftesten.

De houdbaarheid van zelftesten

Aangezien de uitslag van een zelftest tegenwoordig volstaat, is het extra belangrijk dat je zo’n test wel goed doet. En dat heeft niet alleen met de uitvoering te maken, maar ook met de houdbaarheid van je zelftesten. Zeker als je een voorraad testen hebt ingeslagen, is het goed om naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking te kijken. Want zo’n zelftest gaat mogelijk sneller over de datum dan je denkt. Het verschilt een beetje per merk, maar de houdbaarheidsdatum varieert ongeveer tussen de zes maanden en 15 maanden.

Na de houdbaarheidsdatum beginnen ingrediënten zoals de druppelvloeistof slechter te worden, waardoor een test minder nauwkeurig kan zijn.

Niet meteen in de prullenbak

Als de houdbaarheidsdatum van zo’n zelftest nadert, betekent dat niet direct dat ‘ie daarna echt onbruikbaar is. De meeste fabrikanten hebben de houdbaarheid gebaseerd op een voorzichtige schatting, maar inmiddels zijn er ook al studies gedaan om de werkelijke houdbaarheid van thuistesten te bepalen. Sommige fabrikanten hebben hun vervaldatum daardoor inmiddels ook bijgewerkt. Zo bleken veel testen toch een paar maanden langer goed te blijven dan in eerste instantie werd gedacht. Aan Huffpost legt Cedric Yansouni, een wetenschapper bij het Infectious Diseases and Immunity in Global Health Program aan het Research Institute van het McGill University Health Centre, uit dat hij verwacht dat de houdbaarheid van de zelftesten maximaal 24 maanden zal zijn, omdat dat bij de meeste snelle antigeentesten voor andere gezondheidsproblemen ook het geval is.

Toch blijft het wel het verstandigst om de datum op de test aan te houden, voor de meest betrouwbare uitslag.

Toch een bevestigingstest

Voor de meeste mensen geldt dus dat je na een positieve zelftest geen bevestigingstest bij de GGD meer doet. Maar er zijn wel een aantal uitzondering waarbij geadviseerd wordt om toch een PCR-test te laten doen, namelijk:

  • Inwoners van verpleeghuizen of een andere instelling met kwetsbare personen (70-plussers en mensen met een ernstige afweerstoornis)
  • Zorgmedewerkers
  • Mensen die wel thuis wonen maar naar de dagbesteding gaan (70-plussers en mensen met een ernstige afweerstoornis)
  • Indien je geen zelftest kunt doen (ook niet met hulp van anderen)
  • Wanneer je een herstelbewijs nodig hebt

Bron | Huffpost, Rijksoverheid

Maryse De BruijneNurPhoto via Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden