Dáárom kunnen vogelgeluiden je gelukkiger maken.  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dáárom kunnen vogelgeluiden je gelukkiger maken

Wist je dat kijken en luisteren naar vogels hartstikke goed voor je is? Dít is de reden.

Duits onderzoek toont aan dat het zien en horen van vogels bijdraagt aan een algemeen tevreden gevoel. Van een stel kwetterende duiven of friet-stelende meeuwen zul je je niet meteen beter gaan voelen, maar van een zingend roodborstje waarschijnlijk wel.

Net zo tevreden als met salarisverhoging

Als je een roodborstje in je tuin ziet, weet je dat de (meeste) koude dagen vaak achter je liggen. Onderzoekers van het Duitse Centrum voor Integratief Biodiversiteitsonderzoek ontdekten dat hoe vaker je vogels ziet, hoort fluiten en zingen, hoe gelukkiger je bent. Als je je omringt met tien procent meer verschillende vogels, draagt dat bij aan meer levensvreugde. Net zoveel als tien procent salarisverhoging. “We hebben ook de sociaal-economische gegevens van de ondervraagden onderzocht,” vertelt Dr. Katrin Böhning-Gaese in een persbericht. “Tot onze verbazing ontdekten we dat de diversiteit van vogels net zo belangrijk is voor hun tevredenheid met het leven als hun inkomen.”

Uit eerder onderzoek van de California Polytechnic University bleek dat vogelgeluiden ook een positief effect op je kunnen hebben als ze niet van échte vogels komen. Bij het plaatsen van luidsprekers met veel verschillende vogelgeluiden op wandelpaden werd de buitenervaring prettiger. Het maakte dus niet uit of de geluiden natuurlijk of eerder opgenomen waren: bij allebei verbeterde het geluksgevoel tijdens het wandelen. De deelnemers van het onderzoek voelden zich beter over hun leven en hadden een fijnere wandelervaring dan wandelaars die minder tot geen vogelgeluiden hoorden.

Waarom maken vogelgeluiden je gelukkiger?

Als je naar vogelgeluiden luistert, kun je je beter focussen, ontspannen én je wordt mentaal gestimuleerd. In een TED-talk vertelt Julian Treasure, auteur van Sound Business en voorzitter van geluidsadviesbureau The Sound Agency: “Mensen vinden vogelgeluiden ontspannend en geruststellend, omdat ze in de loop van duizenden jaren hebben geleerd dat wanneer de vogels zingen, ze veilig zijn.”

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden