Bladeren harken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Daarom is het belangrijk om bladeren in de tuin te laten liggen

De tijd van het jaar is weer aangebroken: langzaam laten steeds meer bomen het blad vallen. Hoewel zo’n kleurrijke tuin er leuk uitziet, geeft het voor velen toch de nodige ergernissen. Is het blad opruimen de oplossing? Of kun je ze in sommige gevallen toch beter laten liggen?

Bladeren kunnen nat en glad worden en je hebt ze daarom waarschijnlijk liever niet in je tuin, maar toch kun je ze soms beter wel laten liggen. Zodra de vorstperiode is aangebroken beschermen de bladeren de vorstgevoelige planten tegen de kou. Ze dienen dan eigenlijk als een soort isolatiemateriaal. Ruim je de bladeren wel op? Dan is er een kans dat de planten of groenten in je (moes)tuin bevriezen.

Meer vocht vasthouden

Verder kunnen bladeren nuttig zijn als beschermende laag van de grond. Door de bladeren kan de grond meer vocht absorberen en vasthouden in de periodes dat het veel regent. Het geldt overigens niet voor alle planten: de groenblijvende planten hebben in de winter juist licht nodig. Deze planten hebben geen bescherming van de bladeren nodig en moeten juist niet bedolven worden onder afgevallen bladeren.

Gratis compost

Als je de bladeren laat liggen verpulveren ze langzaam. Op lange termijn zorgt dit proces voor gratis compost. Compost is een meststof en zit vol met voeding en zorgt voor een goede bodemstructuur. Op deze wijze geef je de voedingsstoffen van de planten weer terug aan de natuur in je tuin.

Beter leven voor de dieren

Gevallen bladeren zijn niet alleen goed voor de planten, maar ook voor veel insecten. Denk hierbij aan wormen, pissebedden en spinnen. Zij leven onder de bladeren. Het is voor hen niet alleen een schuilplaats, de bladeren fungeren ook als voeding: insecten en spinnen eten de bladeren ook op.

Het blijft niet alleen bij insecten en spinnen, want ook vogels en egels worden vrolijk van bladeren in de tuin. Zij komen juist op de bladeren af omdat ze er voedsel kunnen vinden. Voedsel wat ze hard nodig hebben om goed de winter door te komen. Kleine vogeltjes kunnen als het hard vriest maar liefst 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. De vogels moeten overdag dan weer voedsel vinden om hun lichaamsgewicht op peil te houden.

Je tuin bladvrij maken

Je kunt de natuur dus aardig een handje helpen door de bladeren in de tuin te laten liggen, maar er zijn ook een aantal zones die je beter wel bladvrij kunt maken. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Gazon: Bladeren op je gazon kun je het beste zo snel mogelijk opruimen. De bladeren zorgen ervoor dat er geen zonlicht meer op je gazon kan schijnen. Hierdoor kunnen bruine plekken ontstaan. Blijven er natte bladeren liggen op het gazon? Dan is de kans groot dat het gras gaat rotten.
  • Oprit, terras en voetpad: Deze plekken worden over het algemeen veel gebruikt, zorg ervoor dat hier geen natte bladeren komen te liggen. Natte bladeren zorgen ervoor dat de bestrating snel glad wordt.
  • Dakgoot: De dakgoot is ook een plek waar veel bladeren komen te vallen, deze kun je weghalen met een stoffer en een schuursponsje.
  • Vijver: Laat je de bladeren in de vijver liggen dan gaan ze verrotten, waardoor het zuurstofgehalte te laag wordt. De dieren in je vijver kunnen hierdoor problemen krijgen. Zo kan zweefalg en groen water ontstaan door de bladeren, het beste kun je de ze eruit halen met een schepnet.

Je tuin winterproof maken

Naast bladeren zijn er natuurlijk nog een hoop andere planten en bloemen in je tuin die de winter graag willen overleven. Tuinverzorgster Dita Bos en hovenier Wiljan Visser geven nog een aantal andere tips aan het AD om ervoor te zorgen dat jouw tuin de winter goed doorkomt. Bos: “Het klinkt alsof je nu hard aan de slag moet. Maar het is veel beter voor je tuin om niet te veel te doen.”

Zo is het belangrijk om niet te enthousiast met de snoeischaar aan de slag te gaan. “Uitgebloeide bloemen kun je gewoon laten zitten, die beschermen de nieuwe knoppen tegen vorst.” Onkruid daarentegen moet je wel zo snel mogelijk weghalen. “Daar moet je niet mee wachten tot in het voorjaar. Dan groeit het de hele winter door. In de lente is het dan nog drie keer lastiger om het weg te halen,” vertelt Bos.

Bloembollen nu planten

Verder is de herfst niet alleen het seizoen van alles weghalen, maar ook van aanplanten. Bos: “De grond is nu nog lekker warm en vochtig, dat zorgt ervoor dat nieuwe bomen en struiken goed aanslaan. In de lente is de grond juist koud en is er al gauw kans op zomerse droogte. Dat is geen goede basis.”

Daar sluit Wiljan Visser, hovenier en eigenaar van Visser Tuinen in Leimuiden zich daar bij aan. “Het geldt ook voor bloembollen. Dit is de beste tijd om ze aan te planten. Sommige bollen, zoals tulpen en hyacinten, moet je er wel weer uithalen in het voorjaar en koel en donker bewaren. Andere soorten kun je gewoon laten zitten in de zomer.”

Bron | AD, RTL Nieuws

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden