Een vakantie in eigen land is weer populair. Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Dáárom is een vakantie in eigen land dit jaar weer populair

De stijgende prijzen weerhouden Nederlanders er niet van om dit jaar op vakantie te gaan. Er staan niet alleen maar verre reizen op de planning: er zijn ook enthousiaste geluiden te horen over een vakantie in eigen land.

Bij een vakantie denk je misschien aan verre, zonnige oorden en zwemmen in de zee. Maar Nederland heeft ook veel moois te bieden als je ontspanning en vertier zoekt. Denk maar aan vertoeven op Texel of wandelen over de glooiende heuvels in Zuid-Limburg.

Vakantie in eigen land weer populair

Er even tussenuit, dat blijft belangrijk voor Nederlanders. In 2023 gaan we massaal op vakantie, concludeert het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op basis van cijfers van de Internationale Vakantiemonitor. Dat we graag op vakantie gaan, betekent niet dat we de inflatie vergeten zijn. Daarom kiezen veel Nederlanders voor een vakantie in eigen land in plaats van kamperen in Zuid-Frankrijk of flaneren aan de Spaanse kust. Het NBTC verwacht dat er net als tijdens de coronacrisis weer meer vakanties geboekt worden in Nederland. Directeur Jos Vranken van het NBTC vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal: “Het aantal binnenlandse toeristen groeit nog steeds. Vorig jaar zagen we een groei van tien procent. We verwachten dat er ook dit jaar weer twee procent bij komt.”

Voordelen van toerisme

Buiten Nederland om zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en België populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Maar volgens Vranken is er ook sprake van een herwaardering voor het eigen land. Buiten onze landsgrenzen weten ze Nederland ook te vinden als vakantiebestemming. Vranken verwacht dit jaar niet zoveel buitenlandse toeristen als tijdens de coronacrisis, maar dat kan nog aantrekken. “Als we kijken naar de Duitse toeristen zitten zij alweer boven het niveau van corona.”

Belgen zijn enthousiast over een vakantie in Nederland: het NBTC denkt dat er zestien procent meer Belgische toeristen naar ons land komen dan vorig jaar. Als er meer toeristen naar Nederland komen, heeft dat volgens Vranken voordelen voor het hele land. “Het zijn toeristen die op heel veel meer plekken komen dan iemand die voor het eerst naar Nederland komt. Hun bestedingen komen op veel plekken in Nederland terecht, niet alleen bij de trekpleisters.”

Bron | NOS, Parool

Saskia WinkensGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden