Ken je dat gevoel? Je snuift een geur op en meteen word je teruggebracht naar vroeger. 
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dáárom heb je zulke sterke herinneringen bij bepaalde geuren

Ken je dat gevoel? Je snuift een geur op en je wordt meteen teruggebracht naar vroeger. Als je een jaartje ouder wordt, kan je reukvermogen wat afnemen. Maar één ding is zeker: geuren en herinneringen horen bij elkaar. Dat zit zó.

Welke herinneringen komen er bij jou naar boven?

De verbinding tussen geuren en herinneringen

Waarom koppelen we geuren en herinneringen eigenlijk aan elkaar? Dat komt door de manier waarop ons hoofd herinneringen maakt. In onze hersenen zit de hippocampus, dat is een onderdeel van je hersenen waar we zintuiglijke informatie verwerken. Daar wordt de herinnering geboren. In een ander onderdeel (de amygdala) van je hersenen worden ook herinneringen gecreëerd. Deze worden meteen gekoppeld aan een emotie. Die twee onderdelen in onze hersenen staan in verbinding met elkaar. Ook andere delen van je hersenen worden hiermee verbonden. Door deze wisselwerking komt het voor dat sommige geuren bepaalde herinneringen kunnen oproepen.

Geurherinneringen voelen vaak ontzettend levendig aan. Als je een bepaald snoepje ruikt dat je in je jeugd altijd at, dan zit het er dik in dat dit snoepje je direct terugbrengt naar je jeugd. Dat we dit zo heftig kunnen terughalen, is niet zomaar. Geuren worden namelijk direct waargenomen door het gebied in onze hersenen waar emoties worden ontwikkeld.

Geuren zijn van levensbelang

Wist je dat onze herinnering aan geuren zelfs je leven kan redden? Denk maar een aan de herkenbare geur van brand. Dan weet je meteen dat je er mogelijk gevaar in het spel is. Hierdoor komt je lijf meteen in de vluchtstand.

Het herinneren van geuren hoeft niet altijd een aangename ervaring te zijn voor je. Soms kan het zelfs heel heftig zijn. Denk maar aan een vervelende gebeurtenis met iemand die een bepaald soort parfum of aftershave droeg. Door het ruiken van die geur kan een trauma plotseling weer omhoog komen. Geuren kunnen dus zowel mooie herinneringen, als trauma’s oproepen. en hebben bovendien ook nog eens de functie om soms je leven te kunnen redden.

Bron | Maxvandaag

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden