Margriet logo
Rode rozen Valentijnsdag Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Daarom geven we rode rozen aan geliefden op Valentijnsdag

Vandaag is het Valentijnsdag! Heb jij een romantische dag weg gepland? Of misschien heb jij wel een mooie bos rode rozen in huis gehaald. Maar waarom geven we op deze dag van de liefde eigenlijk rode rozen aan elkaar?

Om daar achter te komen moeten we in de geschiedenisboeken duiken.

Rode rozen op Valentijnsdag

Rode rozen speelden een grote rol in de Griekse mythologie. “Sommige verhalen zeggen dat de eerste rode roos werd gemaakt toen de Griekse godin Aphrodite werd bekrast door een doorn van een witte roos, waardoor die roos rood werd”, vertelt Folklorist Sara Cleto. “Anderen zeggen dat de eerste rode roos groeide op de grond waar Adonis, de minnaar van Aphrodite, stierf en de tranen van de godin vielen.”

Betekenis van bloemen

Toch gaven geliefden sinds deze gebeurtenis echt nog geen rode rozen aan elkaar als teken van liefde. Dat idee kwam pas in de 19e eeuw. In Engeland bedachten ze om betekenissen aan diverse bloemen toe te voegen. Dat vooral rode rozen het gevoel van liefde overbrengen kwam door de rode kleurstof die in die tijd vrij prijzig was en dus als luxe product werd gezien. Dat de kleur ook nog eens een bijzondere aantrekkingskracht had, maakt dat de rode roos als een liefdesgeschenk werd gezien.

Transport

Toch is er nog een andere, wel hele praktische reden, waarom we tot op de dag van vandaag onze partner nog altijd verrassen met rode rozen. Dat heeft namelijk alles te maken met transport. De rode rozen zijn, in tegenstelling tot andere bloemen, makkelijk te transporteren. Verre van romantisch dus.

Lees ook: Voor déze drie sterrenbeelden wordt Valentijnsdag wel heel romantisch

Geschiedenis Valentijnsdag

Nu we weten waarom we rode rozen geven met Valentijnsdag, is het ook nog wel leuk om kort naar de oorsprong van deze feestdag te kijken. Valentijnsdag is ontstaan ​​in de 6e eeuw voor Christus en komt van het Lupercalia-festival. Dit was een heidense viering van de vruchtbaarheid die elk jaar op 15 februari in Rome plaatsvond. Vrouwen plaatsen hun naam in een urn en de mannen die in aanmerking kwamen voor het huwelijk mochten een willekeurige naam kiezen. De vrouw met de gekozen naam werd hun partner voor een jaar.

In de 3e eeuw na Christus werd Valentine (later Sint-Valentijn genoemd) naar de gevangenis gestuurd vanwege het trouwen van christelijke stellen terwijl dat destijds verboden was. Op de avond van zijn executie schreef hij aan Julia, een jonge blinde vrouw aan wie Valentijn les gaf, een briefje en ondertekende dat met ‘Van jouw Valentijn’. Ondanks dat hij als heilige werd gezien, werd hij ook op de martellijst gezet op 14 februari. Valentijnsdag dus.

Pas 200 jaar na de dood van Sint-Valentijn stelde Paus Gelasius I een feest in ter ere van de gemartelde heilige. Dat Valentijnsdag uiteindelijk aan verliefde koppels werd gelinkt kwam door koning Karel V die op 14 februari 1400 ‘La cour amoureuse’ opzette. Dit hooggerechtshof van de liefde zorgde voor de huwelijkscontracten, ontrouw en echtscheidingen.

Moderne Valentijnsdag

Dat we tegenwoordig onze partners kaartjes, chocolaatjes en bloemen sturen komt door Hallmark. In 1985 lanceerde het bedrijf hun eerste Valentijnsdag-advertentie in Amerika. Ze noemden zichzelf ‘The Valentine’s Store’. En de rest is geschiedenis…

Bron | Mentalfloss, GoodtoKnow

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden